Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας διερευνούν ένα περιστατικό όπου ένας άνδρας εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 έως και 10 φορές σε μια μέρα για λογαριασμό άλλων πολιτών, που προσπαθούσαν προφανώς να παρακάμψουν τους αυστηρούς περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους, χωρίς να εμβολιαστούν παρόλα αυτά.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας είπε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη το θέμα: «Ανησυχούμε πολύ για αυτήν την κατάσταση και συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες», δήλωσε η εκπρόσωπος εμβολιασμού και ανοσοποίησης κατά της Covid-19, Astrid Koornneef.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι ο άνδρας επισκέφτηκε πολλά κέντρα εμβολιασμού. Στη Νέα Ζηλανδία, κάποιος μπορεί είτε να κλείσει online ραντεβού, μέσω ενός γιατρού είτε να απευθυνθεί κατευθείαν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο. Για να του χορηγηθεί το εμβόλιο, θα πρέπει να δώσει το όνομά του, την ημερομηνία γέννησής του και τη διεύθυνσή του, αλλά δεν απαιτείται περαιτέρω ταυτοποίηση.

«Το να υποδυθεί κάποιος κάποιον άλλον για να λάβει ιατρική περίθαλψη είναι επικίνδυνο. Θέτει σε κίνδυνο το άτομο που λαμβάνει το εμβόλιο με άλλη ταυτότητα και το άτομο του οποίου το ιστορικό υγείας θα δείχνει ότι έχει εμβολιαστεί ενώ δεν θα το έχει κάνει», είπε η κ. Koornneef.

Το Υπουργείο προέτρεψε όποιον έχει κάνει περισσότερες δόσεις εμβολίου από τις συνιστώμενες να αναζητήσει ιατρικές συμβουλές.

Η ειδική στα εμβόλια Δρ Helen Petousis-Harris, από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του εμβολίου με αυτόν τον τρόπο, αλλά ο άνδρας δεν ήταν πιθανό να υποστεί κάποια σοβαρή βλάβη.

«Γνωρίζουμε ότι οι υψηλότερες δόσεις έχουν ως αποτέλεσμα πιο γενικές αντιδράσεις στο εμβόλιο, όπως πυρετό και πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους, οπότε μπορούμε να πούμε ότι μάλλον θα αισθανόταν πολύ άσχημα την επόμενη μέρα», εξήγησε.

Αυτή η περίπτωση ίσως δεν ήταν μεμονωμένη, είπε η Δρ Helen Petousis-Harris, προσθέτοντας ότι είχε ακούσει ότι και άλλοι άνθρωποι πληρώθηκαν για να κάνουν το εμβόλιο για λογαριασμό κάποιου άλλου. Δεν απαιτείται από τους ανθρώπους να επιδεικνύουν ταυτότητα με φωτογραφία όταν κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να γίνει η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολη, αλλά αυτό καθιστά το σύστημα ευάλωτο σε μια «πονηρή» μειοψηφία.

«Πιστεύω ότι είναι μια πολύ εγωιστική πράξη από πλευράς αυτού που πληρώνει και εκμετάλλευση κάποιου που χρειαζόταν τόσο τα χρήματα που είναι πρόθυμος να πάρει αυτό το ρίσκο» συμπλήρωσε η ειδικός.