Ο κορωνοϊός μολύνει τα λιποκύτταρα και ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εντός του σωματικού λίπους, δημιουργώντας μια ανοσολογική απόκριση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη βλάβη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Το εύρημα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από Covid-19. Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, αλλά προσφέρει μια εξήγηση στο γιατί ορισμένοι ασθενείς είναι ευάλωτοι, ακόμα κι αν δεν έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Στη μελέτη, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ εξέτασαν λιπώδη ιστό από ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση για να καταλάβουν εάν θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Εξέτασαν διαφορετικούς τύπους κυττάρων – λιποκύτταρα, προ-λιποκύτταρα και κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται μακροφάγα λιπώδους ιστού.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα λιποκύτταρα θα μπορούσαν να μολυνθούν, αν και δεν παρουσίαζαν υπερβολική φλεγμονή. Ωστόσο, ορισμένα μακροφάγα του ανοσοποιητικού θα μπορούσαν να μολυνθούν και να έχουν σημαντική φλεγμονώδη απόκριση. Πέρα από αυτό, τα προλιποκύτταρα δεν μολύνθηκαν, αλλά πρόσθεσαν στη φλεγμονώδη απόκριση.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης λιπώδη ιστό από τα σώματα ασθενών που πέθαναν από Covid-19 και εντόπισαν τον κορωνοϊό στο λίπος γύρω από διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των εντέρων. Αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με τη βλάβη οργάνων που παρατηρείται σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19, έγραψαν.

Ο κορωνοϊός φαίνεται να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος και να «κολλάει» στον λιπώδη ιστό, κάτι που του επιτρέπει να αναπαραχθεί και να πυροδοτήσει μια σοβαρή ανοσολογική απόκριση, σημείωσε ο Δρ David Kass, καθηγητής καρδιολογίας στο Johns Hopkins Medicine.

«Αν είστε πραγματικά παχύσαρκοι, το λίπος είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο όργανο στο σώμα σας», είπε: «Ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει αυτόν τον ιστό και στην πραγματικότητα να μείνει εκεί. Γίνεται ένα είδος δεξαμενής», συμπλήρωσε.

Το μολυσμένο σωματικό λίπος θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία μακράς Covid-19, η οποία οδηγεί σε συμπτώματα που διαρκούν εβδομάδες ή μήνες αφού κάποιος έχει αναρρώσει από λοίμωξη από κορωνοϊό, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμους για νέες θεραπείες της Covid-19 που στοχεύουν το σωματικό λίπος, είπαν οι ερευνητές. Φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη φλεγμονή του λιπώδους ιστού σε παχύσαρκους ασθενείς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με Covid-19, ανέφεραν.