Ο FDA, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, χορήγησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για τη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων που ονομάζεται Evusheld, για την προστασία ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από την Covid-19. Το Evusheld έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει εξαρχής τον κορωνοϊό να μολύνει ενήλικες και τα παιδιά άνω των 12 ετών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και όχι να τον αντιμετωπίζει μετά τη λοίμωξη.

Το φάρμακο κατασκευάζεται από την AstraZeneca και προορίζεται να βοηθήσει άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, που έχουν καρκίνο ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αυτές οι περιπτώσεις εμποδίζουν τα εμβόλια να είναι πλήρως αποτελεσματικά. Το νέο φάρμακο αντισωμάτων θα ωφελήσει επίσης άτομα που έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια.

«Αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να διατρέχουν πραγματικά υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου», είπε ο Δρ David Boulware, καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων και Διεθνούς Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα: «Η λήψη αυτής της θεραπείας θα επιτρέψει σε πολλούς από αυτούς να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή».

Το Evusheld θα χορηγείται σε δύο δόσεις, την ίδια ημέρα και θα πρέπει να παρέχει προστασία για διάστημα έξι μηνών, ανέφερε ο FDA. Τα αντισώματα που παράγονται στο εργαστήριο μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τα παθογόνα.

Ο FDA τόνισε ότι το Evusheld δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 σε άτομα για τα οποία συνιστάται το εμβόλιο: «Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι η καλύτερη διαθέσιμη άμυνα κατά της Covid-19», δήλωσε η Δρ Patrizia Cavazzoni, διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA.

«Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που μπορεί να μην εμφανίσουν επαρκή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό ή κάποια που έχουν ιστορικό σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και που επομένως δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και χρειάζονται εναλλακτική επιλογή πρόληψης», εξήγησε.

Η μελέτη της AstraZeneca διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν το Evusheld είχαν 77% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο, ανέφερε ο FDA.