Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην απόφαση της Επιτροπής για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών και έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς  για τον εμβολιασμό των παιδιών τους:

«Το ενδιαφέρον όλων τις τελευταίες ημέρες έχει επικεντρωθεί στον εμβολιασμό της πιο τρυφερής ηλικιακής ομάδας πληθυσμού μέχρι σήμερα, των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών.

»Θα ήθελα να θυμίσω ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη συνάντηση της 1ης Δεκεμβρίου μετά από εκτενή συζήτηση, γνωμοδότησε θετικά και ομόφωνα για τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.

»Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών, ενώ παράλληλα θα τα βοηθήσουν ανεμπόδιστα να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες στην κοινότητα.

»Επιπλέον, ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας των παιδιών θα μειώσει και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται γύρω στα παιδιά. Και ας μη ξεχνάμε ότι η αύξηση του αριθμού των εμβολιαζομένων συντελεί σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού.

»Ο πρώτος λόγος που αναφέρθηκα στην προστασία του ίδιου του παιδιού από τον ιό είναι ότι η νόσος, ναι μεν από την αρχή ήταν και παραμένει ήπια χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι, μικροί αλλά υπαρκτοί.

»Μικρός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος της σπάνιας εκδήλωσης του πολυοργανικού, πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, γνωστού ως MIS-C, το οποίο εμφανίζεται βέβαια μία περίπτωση στις 3.000 περιπτώσεις, αλλά επαναλαμβάνω είναι ένα σύνδρομο το οποίο και ταλαιπωρεί και μπορεί να έχει και σοβαρή βαριά έκβαση.

»Στην ομάδα των παιδιών 5 με 11 ετών, όπως και στις ομάδες των μεγαλύτερων παιδιών, περιλαμβάνονται και τα παιδιά που έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα, κάποιο υποκείμενο πρόβλημα. […]

»Και ας πούμε λίγα πρακτικά πράγματα σχετικά με το εμβόλιο. Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, όπως έχετε ήδη ακούσει τις προηγούμενες ημέρες, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων. Το σχήμα που εφαρμόζεται και στα παιδιά είναι σχήμα δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες.

»Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση, δηλαδή η πρώτη μετά τη νόσηση, χορηγείται μετά από τρεις μήνες. Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στους ενήλικες.

»Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί- και αυτό έχει προκύψει από πολλά ερωτήματα γονέων- ότι ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές ή ακόμη και ακυρώσεις του βασικού προγράμματος του εμβολιασμού των παιδιών.

»Όπως είχαμε κάνει τη συζήτηση και για τη γρίπη, έτσι και για τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια δεν υπάρχει χρονικό διάστημα το οποίο να περιορίζει τον εμβολιασμό με τα κλασικά εμβόλια της πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων.

»Ο παιδίατρος γνωρίζει σε πόσες ημέρες μετά, αν κάνει ένα παιδί το εμβόλιο για Covid, μπορεί να κάνει αν εκκρεμεί κάποιο εμβόλιο από τα κλασικά του εθνικού χρονοδιαγράμματος.

»Επομένως, όχι αναβολές διότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο τα εμβολιαστικά σχήματα της παιδικής ηλικίας να έχουν αρκετά κενά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

»Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, η απάντηση είναι αρκετά εύκολη μετά από τη χορήγηση των εμβολίων σε αυτές τις ηλικίες σε αριθμό πάνω από 5.000.000 σε χώρες που έχουν προηγηθεί στην εφαρμογή του εμβολιασμού και φαίνεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικειωμένοι οι γονείς των συνήθων εμβολίων. Δηλαδή λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης».