Η βαριά μεταλλαγμένη παραλλαγή Όμικρον φαίνεται ότι έχει μειώσει την ικανότητα των εμβολίων να μας προστατεύουν από τη λοίμωξη με κορωνοϊό, ακόμη και μετά από τις δύο δόσεις, αν και πιθανότατα εξακολουθούν να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε τόσο σοβαρά, ώστε να χρειαστούμε νοσοκομειακή περίθαλψη.

Όλα τα εμβόλια αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση της πρώτης μορφής του κορωνοϊού που εμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια. Μπορεί λοιπόν μια Τρίτη, ενισχυτική ή αναμνηστική δόση από αυτά τα εμβόλια να κάνει τη διαφορά;

Ευτυχώς για εμάς, ενώ το περιεχόμενο της ένεσης μπορεί να είναι το ίδιο, μια ενισχυτική δόση δεν είναι μια από τα ίδια για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η προστασία που μας προσφέρει αυτή η τρίτη δόση είναι μεγαλύτερη, ευρύτερη και πιο «αξέχαστη».

Η καταπολέμηση του κορωνοϊού είναι κάτι που πρέπει να μάθει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μια επιλογή είναι να τη μάθει επί το έργω, όταν έρθουμε σε επαφή με τον ιό. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να κάνει λάθος, να μην τα καταφέρει και τελικά να καταλήξουμε άρρωστοι.

Τα εμβόλια μοιάζουν περισσότερο με το σχολείο – ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για να την εκπαίδευση του ανοσοποιητικού μας συστήματος για τον κορωνοϊό. Η πρώτη δόση είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που του μαθαίνει τα βασικά. Η δεύτερη και η τρίτη δόση σας είναι σαν τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα, όπου εμβαθύνεται δραματικά η κατανόησή του ιού. Δεν είναι απλώς η επανάληψη του δημοτικού σχολείου ξανά και ξανά.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα αποκτά πλουσιότερη γνώση και κατανόηση του ιού», δήλωσε ο καθηγητής Jonathan Ball, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ.

Παρ’ όλη τη συζήτηση για τις ικανότητες της Όμικρον, ένα άριστα εκπαιδευμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι «ένα απίστευτα δύσκολο και εχθρικό περιβάλλον» για τον ιό και τις παραλλαγές του.

Τα αντισώματα είναι αυτά που ωφελούνται ιδιαίτερα από τη συνέχιση της εκπαίδευσης. Είναι οι κολλώδεις πρωτεΐνες που προσκολλώνται στο εξωτερικό του κορωνοϊού και τον εξουδετερώνουν, μην επιτρέποντάς του να εισβάλει στα κύτταρά σας. Άλλα πάλι κάθονται εκεί «μαρκάροντας» τον ιό ως εισβολέα για άλλα τμήματα του ανοσοποιητικού – σαν να κρατάνε μια ταμπέλα που λέει «Εδώ υπάρχει ιός – σκοτώστε τον»!

Μια σειρά εργαστηριακών μελετών και δεδομένων από τον πραγματικό κόσμο έδειξαν ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργεί ο οργανισμός μετά από δύο δόσεις εμβολίου ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον. Οπότε, χρειάζεται να επιστέψουμε στα θρανία και να πάμε και στο πανεπιστήμιο – δηλαδή, να κάνουμε την τρίτη δόση.

Κάθε δόση του εμβολίου πυροδοτεί έναν νέο γύρο εξέλιξης αντισωμάτων μέσα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αναζητά καλύτερα αντισώματα που προσκολλώνται πιο σταθερά στον ιό. Είναι μια διαδικασία που ονομάζεται ωρίμανση συγγένειας. Τα αντισώματά μας γίνονται πιο εξελιγμένα και καλύτερα στο να εξουδετερώνουν τον ιό.

Εάν τα αντισώματα είναι σε θέση να κολλήσουν πιο σφιχτά πάνω στον κορωνοϊό, τότε θα είναι πιο δύσκολο για τις μεταλλάξεις της Όμικρον να τον βοηθήσουν να ξεφύγει. Επίσης, ενώ η νέα παραλλαγή έχει μεταλλαχθεί σε μεγάλο βαθμό, εξακολουθεί να είναι ο ίδιος ιός και έχει μέρη που δεν έχουν αλλάξει καθόλου.

Παράλληλα, η τρίτη δόση εκπαιδεύει και άλλα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, δίνοντας στον οργανισμό πλεονέκτημα και ενάντια σε μελλοντικές παραλλαγές.