Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η Όμικρον, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με πρωτοφανή ρυθμό, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Περιπτώσεις της βαριά μεταλλαγμένης παραλλαγής έχουν επιβεβαιωθεί πλέον σε 77 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου έχουν διαπιστωθεί πέντε κρούσματα. Αλλά σε μια συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesu δήλωσε ότι πιθανότατα βρισκόταν και σε πολλές άλλες που δεν την είχαν εντοπίσει ακόμη.
Ο Δρ Tedros είπε ότι ανησυχεί ότι δεν έγιναν αρκετά για την αντιμετώπιση της παραλλαγής: «Σίγουρα, έχουμε μάθει μέχρι τώρα ότι αν υποτιμούμε αυτόν τον ιό διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο. Ακόμα κι αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο τεράστιος αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας», είπε.
Τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή – που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο – μπορεί να αποφεύγει καλύτερα την προστασία από τα υπάρχοντα εμβόλια και ενέχει υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, οδηγώντας τον Οργανισμό να δηλώσει ότι το επίπεδο κινδύνου παραμένει πολύ υψηλό.
Ορισμένες χώρες έχουν θεσπίσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επηρεάζουν τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες μετά την εμφάνιση της Όμικρον, αλλά αυτό δεν έχει καταφέρει να εμποδίσει την εξάπλωσή της σε όλο τον κόσμο.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Δρ Tedros επανέλαβε τις ανησυχίες του σχετικά με την ανισότητα στη διανομή των εμβολίων, καθώς ορισμένες χώρες επιταχύνουν τις διαδικασίες χορήγησης μιας τρίτης δόσης ως απάντηση στην Όμικρον – στην Ελλάδα η ενισχυτική δόση συνιστάται για όλους τους ενήλικες.
Πρόσφατες μελέτες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έδειξαν ότι παρήγαγε πολύ λιγότερα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της Όμικρον από ό,τι κατά του αρχικού στελέχους, αλλά αυτό μπορεί να αντιστραφεί με την τρίτη, ενισχυτική, δόση.
Ο Δρ Tedros είπε ότι οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά ότι είναι «θέμα προτεραιοτήτων».
«Η σειρά έχει σημασία. Η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε ομάδες με χαμηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου απλώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όσων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και εξακολουθούν να περιμένουν τις πρώτες τους δόσεις λόγω έλλειψης εμβολίων», είπε.
Οι προμήθειες στο παγκόσμιο πρόγραμμα κοινής χρήσης εμβολίων Covax έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, διεθνείς υγειονομικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια έλλειψη δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων -όπως αυτή που συνέβη στα μέσα του τρέχοντος έτους, όταν η Ινδία ανέστειλε τις εξαγωγές εμβολίων της- θα μπορούσε να συμβεί ξανά.