Περισσότεροι από 800.000 κάτοικοι των ΗΠΑ έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό – το βαρύτερο αριθμητικά τίμημα που έχει πληρώσει οποιαδήποτε χώρα από την πανδημία.

Η θλιβερή είδηση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ έφτασαν τα 50 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην αρχή της εβδομάδας.

Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί μεταξύ μη εμβολιασμένων και ηλικιωμένων και περισσότεροι Αμερικανοί πέθαναν το 2021 από ό,τι το 2020.

Οι ΗΠΑ βλέπουν ξανά τους θανάτους να αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Οι τελευταίοι 100.000 θάνατοι σημειώθηκαν μόλις τις τελευταίες 11 εβδομάδες, με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της πανδημίας, πέρα από το ξέσπασμα του περασμένου χειμώνα.

«Τα κύματα της ασθένειας που βλέπουμε θα συνεχιστούν έως ότου η ανοσία σε επίπεδο πληθυσμού είναι αρκετά υψηλή για να τα αποτρέψει. Πολύ απλά, δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο Δρ Keri Althoff, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins.

Έχουν περάσει περισσότερες από 650 ημέρες από τότε που αναφέρθηκε ο πρώτος Αμερικανός ασθενής που πέθανε από Covid-19 στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον. Από τότε που κυκλοφόρησε το εμβόλιο της Pfizer -το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ- τον περασμένο χειμώνα, έχουν καταγραφεί σχεδόν 300.000 επιπλέον θάνατοι.

Τον Απρίλιο του 2021, εγκρίθηκαν δύο ακόμη εμβόλια –των Moderna και Johnson & Johnson- και διατέθηκαν σε ενήλικες όλων των ηλικιών.

Το σύνολο των 800.000 θανάτων ξεπερνά τον πληθυσμό πόλεων όπως η Βοστώνη ή η Ουάσιγκτον. Το θλιβερό ορόσημο σημαίνει ότι σχεδόν διπλάσιος αριθμός Αμερικανών έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό,τι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν οποιασδήποτε άλλης χώρας. Η επόμενη χώρα στη μακάβρια λίστα είναι η Βραζιλία, με περισσότερους από 616.000 θανάτους και η Ινδία, με πάνω από 475.000 θανάτους.

Όσον αφορά τους κατά κεφαλήν θανάτους, οι ΗΠΑ κατατάσσονται επί του παρόντος στην 19η θέση στον κόσμο, ακολουθώντας αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Περού και ακολουθούν η Βουλγαρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία.