Η Google ενημέρωσε το προσωπικό της στις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του μισθού τους και τελικά την απώλεια της εργασίας τους.
Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να έχουν δηλώσει την κατάσταση εμβολιασμού τους και να έχουν ανεβάσει τα αποδεικτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό τους ή να έχουν υποβάλει μια φόρμα αίτησης εξαίρεσης από τον εμβολιασμό για ιατρικούς ή θρησκευτικούς λόγους ως τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα που έφερε στη δημοσιότητα το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο CNBC.
Μετά από αυτήν την ημερομηνία, σύμφωνα με το σημείωμα, η Google θα αρχίσει να επικοινωνεί προσωπικά με τους εργαζομένους που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν είχαν ανεβάσει αποδεικτικά για τον εμβολιασμό τους ή των οποίων τα αιτήματα εξαίρεσης δεν είχαν εγκριθεί.
Σύμφωνα με το σημείωμα, οι εργαζόμενοι που δεν θα έχουν εμβολιαστεί ως τις 18 Ιανουαρίου ώστε να συμμορφωθούν με τους κανόνες της εταιρείας, θα τεθούν αρχικά σε «διοικητική άδεια μετ’ αποδοχών» για 30 ημέρες, την οποία θα ακολουθήσει «προσωπική άδεια άνευ αποδοχών» για τους επόμενους έξι μήνες Ως τελικό βήμα, η Google θα τερματίσει την απασχόληση όσων αρνηθούν να εμβολιαστούν, απολύοντάς τους.
Η Google είναι ένας από τους πολλούς μεγάλους εργοδότες των ΗΠΑ που έχουν υιοθετήσει μια πολιτική «no jab, no job» («χωρίς εμβόλιο, χωρίς δουλειά») για το εργατικό δυναμικό τους, αν και φαίνεται ότι έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα από ορισμένες άλλες εταιρείες, με την απώλεια μισθού και τελικά την απόλυση των ανεμβολίαστων.
Ο τεχνολογικός κολοσσός είχε ήδη ενημερώσει το εργατικό δυναμικό της στις ΗΠΑ ότι θα έπρεπε να εμβολιαστούν για να επιστρέψουν στα γραφεία της εταιρείας, μετά από μια μεγάλη περίοδο τηλεεργασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, είπε στο προσωπικό σε υπόμνημα τον Ιούλιο που μας πέρασε, ότι η πολιτική επιστροφής στο γραφείο θα εφαρμοστεί αρχικά στις ΗΠΑ, προτού υιοθετηθεί παγκοσμίως. Ο εμβολιασμός έχει επίσης γίνει απαραίτητη προϋπόθεση για τους εργαζομένους και από άλλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως η Uber και το Facebook.