Η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, με 78.610 να ανακοινώνονται την Τετάρτη – το προηγούμενο υψηλό ήταν 68.053 στις 8 Ιανουαρίου, όταν η χώρα ήταν σε lockdown.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής αξιωματούχος υγείας της Αγγλίας, καθηγητής Chris Whitty, προειδοποίησε ότι αυτό το ρεκόρ θα σπάσει αρκετές φορές τις επόμενες εβδομάδες.

Ο καθηγητής Whitty είπε ότι η χώρα βιώνει δύο ξεχωριστές επιδημίες, τη μία που οφείλεται στην «παραλλαγή Όμικρον που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα» και την άλλη που οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα.

Ερωτηθείς εάν οι πολίτες θα πρέπει να πηγαίνουν σε χριστουγεννιάτικα ή πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, ο καθηγητής Whitty απάντησε: «Μην συγχρωτίζεστε με ανθρώπους που δεν χρειάζεται. Δεν χρειάζεστε πτυχίο ιατρικής για να συνειδητοποιήσετε ότι είναι το λογικό να κάνει κανείς όταν κυκλοφορεί ένας απίστευτα μολυσματικός ιός».

Ενθάρρυνε τους ανθρώπους να κάνουν τεστ προτού επισκεφτούν ευάλωτα άτομα και να συναντιούνται σε χώρους με καλό αερισμό ή σε εξωτερικούς χώρους, αν είναι δυνατόν.

Ο καθηγητής Whitty συνέστησε επίσης πολύ προσοχή στις αναφορές ότι δεν παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών από τα αυξημένα κρούσματα της Όμικρον στη Νότια Αφρική. Είπε ότι η απειλή να κατακλυστεί το σύστημα Υγείας ήταν πολύ σοβαρή λόγω του «απολύτως εκπληκτικού ρυθμού» με τον οποίο εξαπλώνεται η Όμικρον στη χώρα.

«Φοβάμαι ότι θα υπάρχει αυξανόμενος αριθμός ασθενών με Όμικρον που θα πηγαίνουν στο νοσοκομείο, θα πηγαίνουν στην Εντατική», είπε: «Αυτό θα αρχίσει να γίνεται φανερό, κατά την άποψή μου, αρκετά σύντομα, μετά τα Χριστούγεννα».

Τα κρούσματα στη χώρα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20.000 σε μια μέρα – την Τρίτη ήταν 59.610.

Ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της Όμικρον στη χώρα, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ενισχύσει τους περιορισμούς στα ταξίδια από τη Μεγάλη Βρετανία για να επιβραδύνει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον: Οι ταξιδιώτες θα χρειάζονται αρνητικό τεστ 24 ωρών και σοβαρό λόγο για να ταξιδέψουν – όχι απλώς για τουρισμό.

Στην Ελλάδα τίθενται σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 επίσης νέα μέτρα για τους ταξιδιώτες, καθώς η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών.