Ένα νέο φάρμακο σε σταγόνες για τα μάτια εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για γυαλιά ανάγνωσης για εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν βλέπουν καλά κοντά εξαιτίας της ηλικίας τους.

Το προϊόν, που ονομάζεται Vuity και παρασκευάζεται από την Allergan, εγκρίθηκε από τον FDA τον Οκτώβριο και βγήκε στην αγορά την περασμένη εβδομάδα. Το νέο φάρμακο αρχίζει να δρα σε περίπου 15 λεπτά και παρέχει πιο ευκρινή όραση για 6 έως 10 ώρες.

Το Vuity είναι οι πρώτες εγκεκριμένες από τον FDA οφθαλμικές σταγόνες για τη θεραπεία της πρεσβυωπίας, η οποία τείνει να επηρεάζει άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω. Το συνταγογραφούμενο φάρμακο χρησιμοποιεί τη φυσική ικανότητα του ματιού να μειώνει το μέγεθος της κόρης του.

«Η μείωση του μεγέθους της κόρης διευρύνει το βάθος πεδίου ή το βάθος εστίασης και αυτό σας επιτρέπει να εστιάσετε σε διαφορετικά εύρη με φυσικό τρόπο», είπε ο Δρ George Waring, επικεφαλής ερευνητής για την κλινική δοκιμή.

Για τα άτομα που θα χρησιμοποιήσουν τις σταγόνες, μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμόσουν την εστίασή τους μεταξύ των αντικειμένων στην αρχή. Κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, οι σταγόνες είχαν ήπιες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους και κόκκινα μάτια.

«Αυτό είναι κάτι που αναμένουμε να είναι καλά ανεκτό μακροπρόθεσμα, αλλά αυτό θα αξιολογηθεί και θα μελετηθεί με επίσημες μεθόδους», δήλωσε ο Δρ Waring.

Η πρεσβυωπία μπορεί να διαγνωστεί μέσω μιας βασικής οφθαλμολογικής εξέτασης από οφθαλμίατρο και είναι μια κοινή και προοδευτική πάθηση των ματιών.

Στην κλινική δοκιμή, 750 συμμετέχοντες με πρεσβυωπία δοκίμασαν τις σταγόνες και ένα «στατιστικά σημαντικό ποσοστό» μπόρεσε να διαβάσει τρεις ή περισσότερες επιπλέον γραμμές σε ένα διάγραμμα ανάγνωσης», σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Allergan.

Οι σταγόνες προορίζονται για ήπιες έως ενδιάμεσες περιπτώσεις πρεσβυωπίας και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την οδήγηση τη νύχτα ή όταν πραγματοποιούνται άλλες δραστηριότητες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επίσης δεν θα βοηθήσουν άτομα με άλλες οφθαλμικές παθήσεις, όπως μυωπία και υπερμετρωπία (υπερμετρωπία).

Το Vuity λειτουργεί καλύτερα για τις ηλικίες 40-55 ετών και είναι λιγότερο αποτελεσματικό μετά την ηλικία των 65 ετών. Το φάρμακο για χρήση 30 ημερών κοστίζει περίπου $80 (περίπου 70 ευρώ) στις ΗΠΑ.