Η Pfizer ανακοίνωσε ότι μια τελική ανάλυση δείχνει ότι το πειραματικό αντιικό χάπι της Paxlovid μείωσε δραστικά τις νοσηλείες και τους θανάτους σε άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή ασθένεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, τα οποία επιβεβαιώνουν μια προηγούμενη ανάλυση που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο, το φάρμακο της Pfizer μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά σχεδόν 90% όταν λήφθηκε εντός τριών έως πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και οι προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες δείχνουν επίσης ότι το χάπι θα λειτουργήσει και έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

«Αυτές οι ειδήσεις επιβεβαιώνουν περαιτέρω ότι το υποψήφιο αντιιικό μας από του στόματος φάρμακο, εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή πολλών, καθώς τα δεδομένα υποστηρίζουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του Paxlovid στη μείωση της πιθανότητας νοσηλείας και θανάτου και δείχνουν σημαντική μείωση του ιικού φορτίου. Αυτό υπογραμμίζει τη δυνατότητά του να σώσει τις ζωές ασθενών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla.

«Οι αναδυόμενες παραλλαγές ανησυχίας, όπως η Όμικρον, έχουν επιδεινώσει την ανάγκη για προσβάσιμες θεραπευτικές επιλογές για όσους προσβάλλονται από τον ιό και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η πιθανή θεραπεία θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την καταστολή της πανδημίας», πρόσθεσε.

Δύο αντιιικά χάπια, αυτό της Pfizer και ένα της Merck, βρίσκονται τώρα υπό εξέταση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, με την απόφαση και για τα δύο να αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Οι νέες θεραπείες έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή: Η παραλλαγή Όμικρον που εξαπλώνεται ταχύτατα στη Νότια Αφρική και σε χώρες της Ευρώπης, έχει ήδη ανιχνευθεί και σε 31 πολιτείες των ΗΠΑ. Ακόμη χειρότερα, πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η παραλλαγή πιθανότατα θα αποφύγει πολλές μορφές της κύριας θεραπείας που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί, τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η Regeneron προειδοποίησε στα τέλη Νοεμβρίου ότι το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων της θα μπορούσε να είναι λιγότερο ισχυρό έναντι της Όμικρον και τόνισε τις συνεχείς προσπάθειές της για φάρμακα επόμενης γενιάς που είναι πιο πιθανό να λειτουργήσουν ενάντια στην παραλλαγή. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί διαπίστωσε ότι η Όμιρκον μπορούσε να αποφύγει τα κοκτέιλ αντισωμάτων των Regeneron, Eli Lilly και AstraZeneca.

Η Pfizer είχε επίσης μερικά καλά νέα για άτομα που διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο για σοβαρή Covid-19: Αν και το Paxlovid δεν παρουσίασε κανένα όφελος στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όσοι έλαβαν τα χάπια είδαν την ποσότητα του ιού στο σώμα τους να πέφτει κατακόρυφα και το χάπι μείωσε τον ήδη χαμηλό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Ωστόσο, τα χάπια Pfizer και Merck έχουν ορισμένους περιορισμούς. Το χάπι της Merck, η μολνουπιραβίρη, έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητά του να προκαλεί μεταλλάξεις — είτε στους ανθρώπους που παίρνουν το χάπι είτε στον ίδιο τον ιό. Οι σύμβουλοι του FDA ψήφισαν οριακά για να προτείνουν τη χορήγηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι πιθανό το φάρμακο να περιέχει συστάσεις να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η θεραπεία της Pfizer, από την άλλη, περιέχει ριτοναβίρη, που μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλά συνηθισμένα φάρμακα και αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν από γιατρούς και φαρμακοποιούς.