Μια αναπάντεχη μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications ανακάλυψε μοναδικές πρωτεΐνες που μοιάζουν με αντισώματα και οι οποίες βρίσκονται στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός καρχαρία και που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτρέψουν τον ιό που προκαλεί την Covid-19, τις παραλλαγές του και τους σχετικούς κοροναϊούς από το να μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι πρωτεΐνες, γνωστές ως VNARs, είναι το ένα δέκατο του μεγέθους των ανθρώπινων αντισωμάτων.

Ο Aaron LeBeau, καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison και εκ των επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Αυτές οι μικρές πρωτεΐνες που μοιάζουν με αντισώματα μπορούν να εισέλθουν σε σημεία στα οποία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση τα ανθρώπινα αντισώματα. Μπορούν να σχηματίσουν αυτές τις πολύ μοναδικές γεωμετρίες. Αυτό τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν δομές σε πρωτεΐνες που τα ανθρώπινα αντισώματα δεν μπορούν».

Ο Δρ LeBeau και η ομάδα του εντόπισαν τρεις υποψήφιες VNAR από μια δεξαμενή δισεκατομμυρίων, οι οποίες ουσιαστικά εμπόδισαν τον ιό να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Οι νέες VNAR δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμες ως θεραπεία σε ανθρώπους, αλλά μπορεί να βοηθήσουν στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών εστιών κορωνοϊού. Τα VNAR του καρχαρία μπόρεσαν να εξουδετερώσουν τον WIV1-CoV, έναν κορωνοϊό που είναι ικανός να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, αλλά προς το παρόν κυκλοφορεί μόνο σε νυχτερίδες, από τις οποίες πιθανότατα προήλθε ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Ο Δρ LeBeau πρόσθεσε: «Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι υπάρχει ένας αριθμός κορωνοϊών που είναι μπορεί να εμφανιστούν στον άνθρωπο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε ένα οπλοστάσιο θεραπευτικών VNAR καρχαριών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές επιδημίες κορωνοϊών. Είναι ένα είδος ασφάλισης για το μέλλον».

«Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν επίσης ότι οι τρεις VNAR που προσδιορίσαμε θα ήταν αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των υπαρχουσών παραλλαγών Άλφα, Βήτα και Δέλτα, καθώς παραλλαγών που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί. Εάν ο εμβολιασμός αποτύχει λόγω της εμφάνισης μιας παραλλαγής του ιού, εναλλακτικές θεραπείες όπως οι VNARS, μόνες ή σε συνδυασμό, είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του ελέγχου της εξάπλωσης του ιού», συνέχισε ο καθηγητής.

Ο LeBeau και το εργαστήριό του στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας συνεργάστηκαν με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και την Elasmogen, μια βιοϊατρική εταιρεία στη Σκωτία που αναπτύσσει θεραπευτικές VNAR.