Η Πορτογαλία και η Δανία αποτελούν παράδειγμα στο επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού τους: και στις δύο έχει εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 82% του πληθυσμού – το ποσοστό στην Ελλάδα αγγίζει μόλις το 64%. Ωστόσο, και οι δύο αντιμετωπίζουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, καθώς η Όμικρον έχει εξαπλωθεί σημαντικά.

Στην Πορτογαλία, η Όμικρον θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 80% όλων των νέων κρουσμάτων μέχρι το τέλος του μήνα, όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας της χώρας. Η κ. Marta Temido είπε ότι αυτή τη στιγμή η νέα παραλλαγή αντιπροσώπευε περίπου το 20% των κρουσμάτων, αλλά «Μπορεί να είναι 50% την εβδομάδα των Χριστουγέννων και 80% την τελευταία εβδομάδα του έτους».

Η χώρα ανέφερε 5.800 νέες μολύνσεις την Τετάρτη, στο υψηλότερο ημερήσιο άλμα από τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά οι θάνατοι και οι νοσηλείες παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από τότε, χάρη στον εμβολιασμό.

Η κ. Temido δεν ανακοίνωσε νέους περιορισμούς, αλλά είπε ότι χρειαζόταν «περισσότερη χρήση μάσκας, περισσότερα τεστ, περισσότεροι εμβολιασμοί, περισσότερος έλεγχος στα σύνορα». Επί του παρόντος, η Πορτογαλία απαιτεί από όλους τους ταξιδιώτες να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ.

Στη Δανία, από την άλλη, όπου οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η Όμικρον θα ξεπεράσει τη Δέλτα ως κυρίαρχη παραλλαγή την άλλη εβδομάδα, η Πρωθυπουργός Mette Frederiksen δήλωσε ότι τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες συναυλιών, τα λούνα παρκ, τα μουσεία και οι γκαλερί τέχνης θα πρέπει να κλείσουν για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι τα καταστήματα που είναι μικρότερα από 2.000 τετραγωνικά μέτρα και τα εστιατόρια θα πρέπει επίσης να περιορίσουν τον αριθμό των πελατών τους. Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους κατοίκους να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

«Δεν μιλάμε για το κλείσιμο ολόκληρης της χώρας όπως κάναμε πέρυσι», είπε κ. Frederiksen. Η διακοπή λειτουργία απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση και οι νομοθέτες της Επιτροπής για την Επιδημία συνεδριάζουν σήμερα για να επεξεργαστούν τα μέτρα και να τα παρουσιάσουν στο κοινοβούλιο.

Όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Δανία σημειώνει αύξηση στα κρούσματα ελέω παραλλαγής Όμικρον, με τις υγειονομικές αρχές να λένε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων να έχει αυξηθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Η χώρα ανέφερε 9.999 νέα κρούσματα την Πέμπτη και πάνω από 11.000 σήμερα – ο πληθυσμός της χώρας είναι λίγο πάνω από 5,8 εκατομμύρια.