Οι έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούν βαφές μαλλιών ή ισιωτικά προϊόντα μπορεί να έχουν σχετικά χαμηλότερα επίπεδα ορμονών που βοηθούν στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανάμεσα σε περισσότερες από 1.000 έγκυες γυναίκες που παρακολούθησαν, εκείνες που χρησιμοποιούσαν ορισμένα προϊόντα μαλλιών –βαφές, οξυζενέ, ισιωτικά ή αφρούς— είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρκετών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα αυτών των ορμονών θα πρέπει να αυξηθούν, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Zorimar Rivera-Nunez, επίκουρη καθηγήτρια στο Σχολή Δημόσιας Υγείας Rutgers.

Προηγούμενη έρευνα, σημείωσε, έχει συνδέσει τις διαταραχές στις ορμόνες της εγκυμοσύνης με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων όπως η διαταραχή της εμβρυϊκής ανάπτυξης, ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως λοσιόν, μακιγιάζ και ντεμακιγιάζ, σαμπουάν και βερνίκια νυχιών, συχνά περιέχουν πολλές χημικές ουσίες – ανάμεσά τους κάποιες που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το ορμονικό σύστημα του σώματος και να το διαταράξουν.

Τέτοιες ουσίες βρίσκονται παντού και οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν σε αυτές μέσω της τροφής, του νερού ή ακόμα και του αέρα που αναπνέουν. Όταν πρόκειται για προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μερικές από τις κοινές χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες είναι τα parabens, οι φθαλικές ενώσεις, η δισφαινόλη Α και διάφορα τοξικά μέταλλα.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς η έκθεση μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία, είπε η Δρ Rivera-Nunez. Είναι πολύπλοκο, εν μέρει, επειδή οι άνθρωποι συνήθως εκτίθενται σε πολλές χημικές ουσίες.

Όμως, μελέτες έχουν βρει, για παράδειγμα, ότι όταν οι μέλλουσες γυναίκες έχουν υψηλά επίπεδα ορισμένων ενδοκρινικών διαταραχών στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι απόγονοί τους είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι ή να περάσουν την πρώιμη εφηβεία.

Ομοίως, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συγκεκριμένα, με κινδύνους για την υγεία. Μια μελέτη της κυβέρνησης των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν συχνά χημικά ισιωτικά μαλλιών είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού από ό,τι όσες δεν χρησιμοποιούσαν. Οι βαφές μαλλιών συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο της νόσου, ιδιαίτερα μεταξύ των μαύρων γυναικών.

Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, μια πρόσφατη μελέτη εγκύων γυναικών στην Κίνα διαπίστωσε ότι όσες χρησιμοποιούσαν συχνά προϊόντα μακιγιάζ ή περιποίησης δέρματος είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα μωρό μικρό για τον χρόνο κύησης – σημάδι περιορισμού της ανάπτυξης στη μήτρα.

Τα ευρήματα — που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environmental Research — βασίζονται σε 1.070 έγκυες γυναίκες στο Πουέρτο Ρίκο που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη χρήση προϊόντων προσωπικής περιποίησης και έδωσαν δείγματα αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα ορμονών τους.

Συνολικά, τα επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης ήταν χαμηλότερα μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν «άλλα» προϊόντα για τα μαλλιά – αυτή η κατηγορία περιελάμβανε βαφές, ισιωτικά, οξυζενέ και μους, αλλά όχι σαμπουάν, κοντίσιονερ, λακ ή τζελ μαλλιών.

Πέρα από αυτό, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις μεταβλητές που μπορούσαν — όπως το σωματικό βάρος των γυναικών πριν από την εγκυμοσύνη, το εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο, καθώς και το ιστορικό καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ. Αλλά δεν είναι δυνατό να υπολογιστούν τα πάντα, είπε η καθηγήτρια.