Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε τον κόσμο να ακυρώσει ορισμένα από τα σχέδια για τις διακοπές των Χριστουγέννων για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται παγκοσμίως.

«Το να ακυρωθεί μια εκδήλωση είναι σαφώς καλύτερο από το να ακυρωθεί μια ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις».

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη πάρει αυστηρά μέτρα, προσπαθώντας να σταματήσουν την εξάπλωση της παραλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών.

Στις ΗΠΑ, η Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη παραλλαγή, αντιπροσωπεύοντας το 73% των νέων λοιμώξεων. Ο Πρόεδρος Jo Biden αναμένεται να απευθυνθεί στο έθνος για τις εξελίξεις, αλλά ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι δεν σχεδιάζει να «αποκλείσει τη χώρα».

Ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας μολυσματικών ασθενειών της χώρας, ο Δρ Anthony Fauci, προειδοποίησε νωρίτερα ότι τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια θα επιτάχυναν την εξάπλωση της Όμικρον, ακόμη και μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.

Οι Αμερικανοί συμβουλεύονται πλέον να μην ταξιδεύουν σε περισσότερες από 80 χώρες που εμφανίζονται στη σχετική λίστα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μεταξύ των οποίων βρίσκονται σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές.

Η Γαλλία και η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την αντιμετώπιση της Όμικρον, ενώ η Ολλανδία εφαρμόζει αυστηρό lockdown για την περίοδο των Χριστουγέννων. Στο Λονδίνο, οι εορτασμοί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου ακυρώθηκαν «για το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας», όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Sadiq Khan.

Ο Δρ Tedros υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι η παραλλαγή «εξαπλώνεται σημαντικά πιο γρήγορα» από την προηγούμενη κυρίαρχη, τη Δέλτα.

«Όλοι μας έχουμε βαρεθεί αυτήν την πανδημία. Όλοι θέλουμε να περνάμε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μας. Όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δήλωσε: «Ωστόσο, όλοι, ηγέτες και πολίτες, θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για την προστασία των ανθρώπων, μεταξύ άλλων ακυρώνοντας ή αναβάλλοντας εκδηλώσεις. Είναι καλύτερα να ακυρώσεις τώρα και να γιορτάσεις αργότερα, παρά να γιορτάσεις τώρα και να θρηνήσεις αργότερα», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Σημείωσε επίσης ότι η πανδημία θα μπορούσε να τερματιστεί το 2022, εάν το 70% του πληθυσμού κάθε χώρας του κόσμου εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.