Το Ισραήλ σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα που θα χορηγήσει και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ένα νέο κύμα λοιμώξεων που οδηγείται από τη νέα παραλλαγή Όμικρον.

Οι ειδικοί για την πανδημία της χώρας έχουν προτείνει μια τέταρτη ενισχυτική δόση για τους άνω των 60 ετών και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett χαιρέτισε το σχέδιο και είπε στους αξιωματούχους να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την εφαρμογή του.

Ο σχέδιο έρχεται καθώς το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο ενός ασθενούς με το στέλεχος Όμικρον. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 340 γνωστά κρούσματα της παραλλαγής στο Ισραήλ.

Η απόφαση για την τέταρτη δόση εξακολουθεί να εκκρεμεί και να μην έχει πάρει έγκριση ή το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή, ωστόσο το γραφείο του πρωθυπουργού σημείωσε ότι ήλπιζε να τη χορηγήσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη.

Όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά τα προγράμματα εμβολιασμού κατά της Covid-19, το Ισραήλ ξεχώρισε για την ταχύτατη διάθεσή τους στου πολίτες και τη σχετικά μεγάλη απορρόφηση. Παρά το γεγονός αυτό, μόνο το 63% περίπου του πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων έχει λάβει και τις δύο δόσεις. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι το Ισραήλ είναι μια χώρα με ηλικιακά νέο πληθυσμό- περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων του είναι κάτω των 14 ετών.

Έτσι, το Ισραήλ ανακοίνωσε από τον Νοέμβριο ότι τα παιδιά ηλικίας από πέντε ετών θα μπορούσαν επίσης να κάνουν το εμβόλιο και ο Πρωθυπουργός της χώρα σημείωσε ότι θέλει κάθε παιδί που πληροί τις προϋποθέσεις να κάνει το εμβόλιο εντός των επόμενων δύο εβδομάδων για να βοηθήσει «να καθυστερήσε και να μειώσει» τη δύναμη ενός ακόμη κύματος λοιμώξεων.

Η χώρα έχει ήδη διευρύνει την άφιξη ταξιδιωτών από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία και ο Καναδάς στην προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει περισσότερες από 1,36 εκατομμύρια κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, ενώ έχει καταγράψει περίπου 8.200 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.