Σε κοινό δρόμο φαίνεται ότι βαδίζουν οι δύο χώρες, όσον αφορά την προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, αποφασίζοντας τη δωρεάν διάθεση self-test για τους πολίτες.

Σε εμάς, όπου τα κρούσματα είναι ακόμα περιορισμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διάθεση δύο δωρεάν self-test για κάθε πολίτη από τα φαρμακεία, έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σκοπός είναι να ελεγχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πριν από το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως κρούσματα, ειδικά της νέας παραλλαγής.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, όπου η Όμικρον είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος, ο Πρόεδρος Jo Biden ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην αγορά 500 εκατομμυρίων τεστ που θα αποστέλλονται ταχυδρομικά στους πολίτες που θα δηλώσουν ενδιαφέρον μέσω ιστοσελίδας.

Ο Πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία και να εμβολιαστούν: «Επειδή η Όμικρον εξαπλώνεται τόσο εύκολα, θα δούμε μερικούς πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους να παθαίνουν Covid-19. Όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ απίθανο να οδηγήσουν σε σοβαρή ασθένεια. Τα εμβολιασμένα άτομα μπορεί να αρρωστήσουν, αλλά προστατεύονται από σοβαρή ασθένεια και θάνατο».

Ο Jo Biden υπενθύμισε καθησυχαστικά ότι «Δεν είναι Μάρτιος του 2020, δεν είμαστε στην αρχή της πανδημίας».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι κατ’ εκτίμηση 40 εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν ανεμβολίαστοι: «Η Όμικρον είναι σοβαρή και ίσως θανατηφόρα για μη εμβολιασμένους ανθρώπους. Μερικοί από εσάς θα αρρωστήσουν σοβαρά».

Για να βοηθήσει στις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, ο Biden είπε ότι είχαν αναπτυχθεί έξι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, σε έξι πολιτείες – Μίσιγκαν, Ιντιάνα, Ουισκόνσιν, Αριζόνα, Νιου Χαμσάιρ και Βερμόντ.

Υποσχέθηκε επίσης να στείλει 1.000 στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές σε νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα, για να διευκολύνει το έργο τους.

Από εβδομάδα σε εβδομάδα, τα κρούσματα που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι εκτιμήσεις του CDC έδειχναν ότι η παραλλαγή είχε προκαλέσει περίπου το 13% των κρουσμάτων ως τις 11 Δεκεμβρίου, όμως 10 ημέρες μετά το 74% των κρουσμάτων οφειλόταν στην Όμικρον.

«Δουλεύω πάνω στα λοιμώδη νοσήματα εδώ και 30 χρόνια. Δεν έχω δει ΠΟΤΕ κάτι σαν την ταχύτητα της Όμικρον», πόσταρε στο Twitter ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχουν και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (του CDC), Δρ Tom Frieden.

Ο βασικός αναπαραγωγικός ρυθμός –ο μέσος αριθμός ατόμων που μολύνονται από την επαφή με ένα κρούσμα– ήταν 2,5 για το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Για την παραλλαγή Δέλτα, αυτός ο δείκτης αυξήθηκε σε περίπου 7, ενώ ο αντίστοιχος της Όμικρον μπορεί να είναι έως και 10.