Τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης , με την εφαρμογή τους να ξεκινάει από τις 06:00 της Παρασκευής, 24 Δεκεμβρίου, παραμονής Χριστουγέννων. Όπως εξήγησε ο Υπουργός τα νέα μέτρα θα έχουν δύο στάδια εφαρμογής: από αύριο θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τα τέσσερα πρώτα, όμως από τις 3 Ιανουαρίου, όταν και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, θα ακολουθήσουν και άλλα.

Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι όποια και αν είναι τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση, δεν θα παραπέμπουν σε ολοκληρωτικό lockdown, ούτε υπάρχει σκέψη να επιστρέψουμε στην έξοδο από το σπίτι μόνο με SMS. Το πιθανότερο είναι τα νέα μέτρα να εστιάζουν στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, στις αθλητικές διοργανώσεις, στη μεγαλύτερη εφαρμογή της τηλεργασίας και μια σειρά από δραστηριότητες που δεν κρίνονται αναγκαίες.

Όπως και να έχει, είναι νωρίς ακόμη για προβλέψεις, καθώς βρισκόμαστε εν αναμονή της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, η οποία έχει πολλαπλασιάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κρούσματα σε όσες ευρωπαϊκές χώρες εξαπλώθηκε.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως επιδημιολογικού επιπέδου που βρίσκεται κάθε περιφέρεια, είναι τα εξής:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (και σε γυμναστήρια)

– Υποχρεωτική διπλή μάσκας ή μάσκα υψηλής προστασίας (μάσκα ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ

– Απαγορεύονται οι εορταστικές εκδηλώσεις από Δήμους

– Υποχρεωτικά τεστ σε όσους ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας, την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους

– Σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο το πρωί θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως τις 2 Ιανουαρίου, αν και θεωρείται απίθανο να αρθούν σε εκείνη την ημερομηνία, από τη στιγμή που αναμένουμε το νέο κύμα της πανδημίας και συζητούμε ήδη για τη νέα δέσμη μέτρων.