Η φυσική άμυνα ενάντια στο κοινό κρυολόγημα θα μπορούσε επίσης να προσφέρει κάποια προστασία έναντι της Covid-19, σύμφωνα με επιστήμονες.

Στη μικρής κλίμακας μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, συμμετείχαν 52 άτομα που ζούσαν με κάποιον που μόλις είχε κολλήσει Covid-19.

Όσοι είχαν αναπτύξει μια «τράπεζα μνήμης» συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού μετά από ένα κρυολόγημα φάνηκε λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από Covid-19.

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι κανείς δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε αυτή την άμυνα και τα εμβόλια παραμένουν το κλειδί. Αλλά πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού καταπολεμά τον ιό.

Η Covid-19 προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό και ορισμένα κρυολογήματα προκαλούνται από άλλους κορωνοϊούς – έτσι οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν η ανοσία έναντι του ενός μπορεί να βοηθήσει και με τον άλλο.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» να πιστεύουμε ότι όποιος είχε περάσει πρόσφατα κρυολόγημα προστατεύεται αυτόματα από την Covid-19, καθώς δεν προκαλούνται όλα από κορωνοϊούς.

Η ομάδα του Imperial College του Λονδίνου ήθελε να καταλάβει καλύτερα γιατί κάποιοι άνθρωποι κολλάνε αφού εκτεθούν στον ιό και κάποιοι άλλοι όχι.

Εστίασαν τη μελέτη τους σε ένα κρίσιμο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος – τα Τ-κύτταρα. Μερικά από αυτά τα Τ-κύτταρα σκοτώνουν οποιαδήποτε κύτταρα έχουν μολυνθεί από μια συγκεκριμένη απειλή – για παράδειγμα, έναν ιό του κοινού κρυολογήματος. Μόλις περάσει το κρυολόγημα, ορισμένα Τ-κύτταρα παραμένουν στο σώμα ως τράπεζα μνήμης, έτοιμα να ενισχύσουν την άμυνα όταν συναντήσουν ξανά τον ιό.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι ερευνητές μελέτησαν 52 άτομα που δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί, αλλά ζούσαν με άτομα που μόλις είχαν βγει θετικά στον κορωνοϊό. Η μισή ομάδα εμφάνισε εν συνεχεία Covid-19 κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 28 ημερών και η μισή όχι.

Το ένα τρίτο των ανθρώπων που δεν κόλλησε, βρέθηκε να έχει υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων Τ-κυττάρων μνήμης στο αίμα τους. Αυτά είναι πιθανό να δημιουργήθηκαν όταν το σώμα είχε μολυνθεί από έναν άλλο κορωνοϊό – πιο συχνά, κάποιον που προκαλεί κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές αποδέχονται ότι άλλες μεταβλητές – όπως ο αερισμός και το πόσο μολυσματική ήταν η λοίμωξη του άλλου ατόμου στο σπίτι – μπορεί να είχε επίσης αντίκτυπο στο εάν οι συμμετέχοντες μολύνθηκαν επίσης από τον ιό.

Ο καθηγητής Ajit Lalvani, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, υπογράμμισε ωστόσο ότι τα εμβόλια ήταν το κλειδί για την προστασία από την Covid-19 και πρόσθεσε: «Το να μάθουμε τι κάνει σωστά το σώμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στον σχεδιασμό νέων εμβολίων».