Την ανάγκη για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων κατά της Covid-19 υπογράμμισε για ακόμη μία φορά η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, δίνοντας στοιχεία από μελέτη που δείχνει ότι αυξανόμενα περιστατικά διαβήτη σε νεαρά άτομα που νόσησαν από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για χορήγηση τρίτης δόσης σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, αν δεν συντρέχει συγκεκριμένος ιατρικός λόγος και ότι στα παιδιά και τους εφήβους με διαπιστωμένη λοίμωξη συστήνεται η χορήγηση μίας μόνο δόσης εμβολίου 3 μήνες μετά – αν έχει γίνει ήδη η πρώτη δόση πριν από τη νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.

Αναλυτικά, η Πρόεδρος είπε:

«Άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα είναι η μελέτη, πάλι από το CDC με δημοσίευση στο Morbidity and Mortality Weekly Report- τα αναφέρουμε γιατί είναι οι πιο εγγυημένες δημοσιεύσεις- η μελέτη αυτή είναι από το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Χρονίων Νοσημάτων και Προώθησης της Υγείας του CDC. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την μελέτη παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 ημέρες μετά την νόσηση.

»Η σύγκριση έγινε με άτομα που δεν νόσησαν με Covid, όπως και με άτομα που νόσησαν στην προ της επιδημίας περίοδο από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

»Βάσει των στοιχείων αυτής της μελέτης, η συχνότητα στα άτομα με Covid είναι 316 ανά 100.000 ανθρωποέτη, σε σχέση με 118 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε άτομα χωρίς νόσηση από Covid.

»Η λοίμωξη από Covid είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν παράγοντα αυξημένου κινδύνου για διαβήτη, αλλά φαίνεται ότι η λοίμωξη επίσης δρομολογεί και τη διάγνωση νέων περιπτώσεων.

»Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η μελέτη τους είναι σημαντική για την Δημόσια Υγεία διότι υπαγορεύει την ανάγκη ενημέρωσης, παρακολούθησης και πρόληψης με τον εμβολιασμό.

»Πολύ συχνά γίνονται ερωτήσεις σχετικά με την τέταρτη δόση. Πρόσφατα, η Ειδική Επιτροπή για τους εμβολιασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, το JCVI, ανασκόπησε όλα τα δεδομένα και κατέληξε στην δήλωση, πρόσφατα, ότι το πρόγραμμα με την τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσου.

»Μάλιστα σχολιάζει ότι η εξάπλωση της «Όμικρον» είναι τόσο ταχεία όπου τα όποια μέτρα δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν το επιδημικό κύμα.

»Προτεραιότητα, λοιπόν, στον εμβολιασμό με τρίτη δόση δίνουν όλες οι χώρες όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».