Ένας άνδρας στις ΗΠΑ έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο.

Ο David Bennett, 57 ετών, είναι καλά στην υγεία του τρεις μέρες μετά την πειραματική επέμβαση που διήρκεσε επτά ώρες στη Βαλτιμόρη, λένε οι γιατροί.

Η μεταμόσχευση θεωρήθηκε η τελευταία ελπίδα να σωθεί η ζωή του κ. Bennett, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες πιθανότητες επιβίωσής του.

«Ήταν πεθαίνεις ή κάνεις αυτήν τη μεταμόσχευση», εξήγησε ο ασθενής μια μέρα πριν από το χειρουργείο: «Ξέρω ότι είναι ζαριά, αλλά είναι η τελευταία μου επιλογή».

Οι γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ έλαβαν ειδική άδεια από την αμερικανική ιατρική ρυθμιστική αρχή για να πραγματοποιήσουν την εγχείρηση, με βάση το γεγονός ότι ο ασθενής – ο οποίος πάσχει από ανίατη καρδιοπάθεια – διαφορετικά θα είχε πεθάνει.

Είχε κριθεί ακατάλληλος για μεταμόσχευση καρδιάς από άνθρωπο, μια απόφαση που λαμβάνεται συχνά από τους γιατρούς όταν ο ασθενής έχει πολύ κακή υγεία.

Ο χοίρος που χρησιμοποιήθηκε στη μεταμόσχευση είχε τροποποιηθεί γενετικά για να αποκλειστούν πολλά γονίδια που θα οδηγούσαν στην απόρριψη του οργάνου από το σώμα του ασθενούς.

Για την ιατρική ομάδα που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση, σηματοδοτεί το αποκορύφωμα πολυετούς έρευνας και θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των μεταμοσχεύσεων σε όλο τον κόσμο.

Ο χειρουργός Bartley Griffith είπε ότι η επέμβαση θα φέρει τον κόσμο «ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης έλλειψης οργάνων». Επί του παρόντος, μόνο στις ΗΠΑ, 17 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα περιμένοντας μόσχευμα, με περισσότερα από 100.000 να βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Η Δρ Christine Lau, πρόεδρος του Τμήματος Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, βρισκόταν στο χειρουργείο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. «Ο ασθενής διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, επειδή χρειαζόμαστε περισσότερη ανοσοκαταστολή, ελαφρώς διαφορετική από ό,τι θα κάναμε κανονικά σε μια μεταμόσχευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το πόσο καλά θα τα πάει από τώρα και στο εξής, πραγματικά δεν το ξέρουμε, καθώς δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε.

Η δυνατότητα χρήσης οργάνων ζώων για την κάλυψη της ζήτησης έχει εξεταστεί από καιρό και η χρήση βαλβίδων καρδιάς χοίρου είναι ήδη συνηθισμένη. Τον Οκτώβριο του 2021, χειρουργοί στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν ότι είχαν μεταμοσχεύσει με επιτυχία νεφρό χοίρου σε άνθρωπο, ωστόσο, ο παραλήπτης εκείνη την περίσταση ήταν εγκεφαλικά νεκρός χωρίς καμία ελπίδα ανάρρωσης.