Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι έως και ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης μπορεί να έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον εντός έξι έως οκτώ εβδομάδων.

Ο Δρ Hans Kluge είπε ότι ένα «παλιρροϊκό κύμα από τα δυτικά προς τα ανατολικά» της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού σαρώνει την περιοχή, πάνω από το κύμα της παραλλαγής Δέλτα που είναι ακόμη παρούσα.

Η πρόβλεψη βασίστηκε στα επτά εκατομμύρια νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν σε όλη την Ευρώπη την πρώτη εβδομάδα του 2022. Ο αριθμός των λοιμώξεων έχει υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Ο Δρ Kluge σημείωσε ότι οι χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας παραμένουν υπό «έντονη πίεση», καθώς ο ιός εξαπλώθηκε από τις δυτικές χώρες στα Βαλκάνια.

«Το πώς ανταποκρίνεται τώρα κάθε χώρα εξαρτάται από την επιδημιολογική της κατάσταση, τους διαθέσιμους πόρους, την κατάσταση του εμβολιασμού του πληθυσμού και το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να μολύνει ανθρώπους ακόμα κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο αριθμός ρεκόρ των ανθρώπων που μολύνονται έχει προκαλέσει σοβαρή πίεση στα συστήματα υγείας. Τα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων σπάνε το ένα μετά το άλλο στην Ευρώπη, αλλά τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα ούτε στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατέγραψαν σε ένα 24ωρο 1,1 εκατομμύριο κρούσματα!

Στην Ανατολική Ευρώπη, η Πολωνία ανέφερε ότι ξεπέρασε τις 100.000 θύματα από τον ιό από την έναρξη της πανδημίας. Η Πολωνία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο από την Covid-19 και σχεδόν το 40% του πληθυσμού της παραμένει ανεμβολίαστο.

Χθες, η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer δήλωσε ότι θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσει μια ειδική έκδοση του εμβολίου της που προσφέρει προστασία κατά της Όμικρον, τον Μάρτιο που μας έρχεται. Κάποιοι ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας λένε ωστόσο ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο.