Η καναδική επαρχία του Κεμπέκ σκοπεύει να επιβάλει φόρο υγείας στους κατοίκους που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Το Κεμπέκ, το οποίο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 στον Καναδά, αυτή τη στιγμή παλεύει με μια νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Ο πρωθυπουργός της επαρχίας ανακοίνωσε ότι θα ήταν η πρώτη στη χώρα που θα πιέσει οικονομικά τους ανεμβολίαστους. Μόνο το 12,8% των κατοίκων του Κεμπέκ δεν είναι εμβολιασμένοι, αλλά αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο όλων των νοσηλειών.

Ο πρωθυπουργός Francois Legault δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι τα άτομα που δεν έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να πληρώσουν μια «εισφορά». Το ύψος της δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά θα είναι «σημαντική», είπε.

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι ζήτημα δικαιοσύνης για το 90% του πληθυσμού που έκανε κάποιες θυσίες», είπε ο κ. Legault: «Νομίζω ότι τους οφείλουμε να πάρουμε τέτοιου είδους μέτρα».

Την περασμένη εβδομάδα, η επαρχία ανακοίνωσε ότι θα απαιτούσε απόδειξη εμβολιασμού για να ψωνίσει κάποιος από καταστήματα κάνναβης –η χρήση της οποίας είναι νόμιμη- και κάβες. Στο Κεμπέκ ισχύει και απαγόρευση κυκλοφορίας, η δεύτερη της πανδημίας, από τις 22:00 έως τις 05:00 κάθε μέρα.

Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στο Κεμπέκ ξεπερνάει τους 12.000 – ο πληθυσμός του είναι περίπου 8,5 εκατομμύρια. Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων φτάνει στο επίπεδο του περασμένου Ιανουαρίου, πριν από την έναρξη των εκτεταμένων εμβολιασμών. Το ποσοστό των ασθενών με Covid-19 στην Εντατική οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι 45%.

Τα νοσοκομεία στο Μόντρεαλ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας, πλησιάζουν στο 100% της χωρητικότητάς τους και έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις θεραπείες που δεν σχετίζονται με την Covid-19.

Το Κεμπέκ ανέφερε 8.710 νέα κρούσματα χθες – το ποσοστό θετικότητας φτάνει το 20%. Υπάρχουν επί του παρόντος 2.742 ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία της επαρχίας, συμπεριλαμβανομένων 244 σε ΜΕΘ.

Η κανδική επαρχία δεν είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο που επιδιώκει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε όσους δεν εμβολιάζονται: Από το τέλος αυτού του μήνα, οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μήνα που θα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Επίσης, η Σιγκαπούρη έχει απαιτήσει από τους ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται να πληρώνουν τον λογαριασμό για τη νοσηλεία τους, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί.