Η αντικατάσταση του βουτύρου ή άλλων λιπών που επιβαρύνουν τις αρτηρίες, με ελαιόλαδο που είναι υγιεινό για την καρδιά, μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας, λένε οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ ή η πνευμονοπάθεια, σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο, όπως διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Δεν είναι μόνο η προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή μας που αποτρέπει τον θάνατο από ασθένειες, εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Marta Guasch-Ferre, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Χάρβαρντ: «Πρέπει να προσέχουμε τη συνολική ποιότητα της διατροφής και τον τρόπο ζωής μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, το κλειδί θα ήταν να προσθέσουμε ελαιόλαδο στη διατροφή ως υποκατάστατο άλλων πιο ανθυγιεινών λιπαρών».

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιεινά αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και βιταμίνες και είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών για την καρδιά: «Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι μηχανισμοί που σχετίζονται με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαιολάδου μπορεί να έπαιξαν ρόλο σε αυτά τα ευρήματα», σημείωσε η Δρ Guasch-Ferre.

Η χρήση ελαιολάδου θα μπορούσε επίσης να είναι δείκτης για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής: Οι άνθρωποι στη μελέτη που κατανάλωναν το περισσότερο ελαιόλαδο ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν και έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά από τους ανθρώπους που κατανάλωναν λιγότερο ελαιόλαδο.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 90.000 ανθρώπους που δεν είχαν καρδιακές παθήσεις και καρκίνο όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1990. Αυτοί οι άνθρωποι παρακολουθήθηκαν για 28 χρόνια. Κάθε τέσσερα χρόνια, απαντούσαν πόσο συχνά έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο, η μαγιονέζα, τα γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο.

Σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν ποτέ ελαιόλαδο, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας την ημέρα είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από πνευμονική νόσο. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο  Journal of the American College of Cardiology.

Ωστόσο, πολλά ερωτήματα σχετικά με τα πιθανά οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία πρέπει να απαντηθούν προτού γίνουν ευρείες συστάσεις για τη χρήση του, έγραψε η Δρ Susanna Larsson, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, σε συνοδευτικό άρθρο, όπως για παράδειγμα, «Ποια είναι η ποσότητα ελαιολάδου που απαιτείται για ένα προστατευτικό αποτέλεσμα; Τα προστατευτικά αποτελέσματα περιορίζονται στο πλούσιο σε πολυφαινόλες εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή είναι και άλλα φυτικά έλαια ευεργετικά;».

Οι διατροφολόγοι γενικά επισημαίνουν ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε μεμονωμένο τρόφιμο.