Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου περιέγραψε την πορεία της πανδημίας στη χώρα και την κατάσταση των νοσοκομείων, στην πιο πρόσφατη ενημέρωση για τον κορωνοϊό:

«Το επιδημιολογικό φορτίο λοιπόν στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά υψηλό, αφού υπολογίζεται ότι σήμερα περισσότεροι από 230.000 συνάνθρωποί μας, δηλαδή περίπου το 2,5% του πληθυσμού της χώρας, αποτελούν ενεργά κρούσματα.

»Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί παντού και ότι όλοι μας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο κυλιόμενος μέσος των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών δείχνει να σταθεροποιείται και υπολογίζεται στις 31.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα.

»Επίσης, με βάση το μεγάλο όγκο των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται καθημερινά, πάνω από 350.000 κάθε μέρα, παρατηρείται μια σταθεροποίηση της θετικότητας σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 9%, με σαφείς όμως πτωτικές τάσεις τις τελευταίες μέρες.

»Σταθεροποίηση της θετικότητας παρατηρείται και στις στοχευμένες μαζικές ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ.

»Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του πανδημικού κύματος την τελευταία εβδομάδα:

»Σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες με αποτέλεσμα την αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά μία δεκαετία. Στο τέλος Δεκεμβρίου λόγω της «Όμικρον» είχαμε μία έξαρση νέων κρουσμάτων σε νέους 18 ως 34 ετών με διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 29 έτη. Σήμερα, όμως, βλέπουμε μετακίνηση προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, ένα στα δύο νέα κρούσματα άφορά σε ενήλικες 35 ως 64 ετών, ενώ η διάμεση ηλικία έχει φτάσει τα 39 έτη. Αυτό, όπως όλοι καταλαβαίνετε σημαίνει σοβαρότερη νόσο.

»Το δεύτερο χαρακτηριστικό της πορείας της πανδημίας στη χώρα είναι η διασπορά της «Όμικρον» σε άλλες περιφερειακές ενότητες, εκτός των μεγαλουπόλεων. Έτσι, ενώ παρατηρείται ύφεση του πανδημικού κύματος σε περιοχές, όπως είναι η Λακωνία, όπου σας θυμίζω ότι η έξαρση λόγω της «Όμικρον» είχε ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα και αντίστοιχα βλέπουμε μία σταθεροποίηση στην Αττική όπου είχαμε σημαντική έκρηξη κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, την τελευταία εβδομάδα σημειώνεται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε πολλά νησιά, στην Κρήτη, καθώς και σε πολλές περιφερειακές ενότητες της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως είναι η Ξάνθη, η Φωκίδα, ο Έβρος, η Καστοριά και η Φθιώτιδα.

»Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό στην επικράτεια. Τις τελευταίες 15 ημέρες παρατηρείται μία σταδιακή αύξηση των νέων εισαγωγών με 40% αύξηση των νέων νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα και το κυλιόμενο μέσο των τελευταίων εφτά ημερών να ανέρχεται στις 582 νέες εισαγωγές κάθε μέρα.

»Δεν σημειώνεται αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων παιδιών, ενώ 7 στους 10 από τους νοσηλευόμενους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και 6 στους 10 ανεμβολίαστοι.

»Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στις νοσηλείες της ηλικιακής ομάδας 50 έως 59 ετών. Σημαντική αύξηση των νέων νοσηλειών παρατηρείται στην περιφέρεια και κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, Ημαθίας, Κιλκίς, Άρτας και Φλώρινας».