Οι κινεζικές αρχές προτρέπουν τους πολίτες να μην παραγγέλνουν προϊόντα από το εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι μια πρόσφατη μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον που εντοπίστηκε στο Πεκίνο προήλθε από ένα πακέτο που εστάλη από τον Καναδά.

Η Κίνα μάχεται με κρούσματα σε αρκετές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικορν. Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στην πόλη Τιαντζίν – όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Όμικορν στην Κίνα, στις 9 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η ανακάλυψη μιας μεμονωμένης περίπτωσης Όμικρον στο γειτονικό Πεκίνο το Σαββατοκύριακο έχει προκαλέσει συναγερμό. Σε συνέντευξη Τύπου, αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι η ιχνηλάτηση έδειξε ότι η λοίμωξη δεν προήλθε από άλλη επαρχία της χώρας, αλλά από ένα δέμα που στάλθηκε από το Τορόντο, μέσω ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ.

Ο Liao Linzhu, αναπληρωτής διευθυντής της ταχυδρομικής υπηρεσίας της πόλης, προέτρεψε τους ανθρώπους «να μην αγοράζουν προϊόντα από υπεράκτιες περιοχές».

Οι Αρχές είπαν ότι ο ασθενής που διαγνώστηκε με την παραλλαγή Όμικρον το Σάββατο είχε αναφέρει ότι είχε λάβει ένα πακέτο στις 11 Ιανουαρίου, που είχε σταλεί τέσσερις μέρες νωρίτερα. Έκτοτε, οι Αρχές έθεσαν σε καραντίνα την οικογένεια του ασθενούς, τον κούριερ που το μετέφερε και περισσότερα από 60 άλλα άτομα ως στενές επαφές, ενώ εξέτασαν περισσότερα από 16.000 άτομα στην περιοχή κατοικίας του ασθενούς.

«Η παραλλαγή Όμικρον μεταδίδεται γρήγορα, προσέξτε, αποφύγετε να αγοράζετε πράγματα από το εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι φοράτε γάντια, μην μεταφέρετε τη συσκευασία σε εσωτερικό χώρο. Εάν πρέπει, καθαρίστε τη συσκευασία εξωτερικά με αλκοόλ και πλύνετε τα χέρια σας», είπε ο Pang Xinghuo, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Πεκίνου.

Η Κίνα έχει ισχυριστεί ότι έχει εντοπίσει πολλές περιπτώσεις μόλυνσης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας που προκλήθηκαν μέσω εισαγόμενων προϊόντων, αλλά δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική βάση για αυτούς τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Δρ Ian Mckay, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, είπε ότι είναι τραβηγμένη θεωρία και ότι η παρότρυνση των ανθρώπων να καθαρίζουν τα δέματα και να αποφεύγουν τη λήψη αλληλογραφίας ήταν «χαμένος κόπος». Είπε ότι η συντριπτικά πιθανή πηγή μιας λοίμωξης είναι ένα άλλο άτομο και ότι η ενοχοποίηση συσκευασιών φαινόταν περισσότερο πολιτική παρά επιστημονική.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός μπορεί να βρίσκεται σε ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ειδικά στην αρχή της νόσου», είπε: «Είναι ένας αερομεταφερόμενος ιός. Δεν έχει σχέση με τις επιφάνειες. Θεωρητικά, μπορεί να συμβεί, μόλυνση μέσω επιφάνειας, σίγουρα. Αλλά βλέπουμε να συμβαίνει ξανά και ξανά; Όχι», κατέληξε.