Η ινδική φαρμακοβιομηχανία Gennova Biopharmaceuticals φέρεται να εργάζεται σε ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 το οποίο θα στοχεύει ειδικά την παραλλαγή Όμικρον που σαρώνει τον κόσμο, ενώ παράλληλα το υποψήφιο γενικό εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού –βασισμένο σε τεχνολογία mRNA- πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του,.

Η εταιρεία είναι μεταξύ των λίγων φαρμακευτικών εταιρειών παγκοσμίως, μαζί με τις Moderna και Pfizer, που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA στο εμβόλιο που δημιούργησαν κατά του κορωνοϊού. Αυτά τα εμβόλια δεν χρησιμοποιούν ζωντανό ιό για να δημιουργήσουν μια ανοσολογική απόκριση, αλλά «προτρέπουν» το ανθρώπινο σώμα να δημιουργήσει μια πρωτεΐνη, η οποία είναι αυτή που «ξυπνάει» ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι κλινικές δοκιμές φάσης 3 για το εμβόλιο της Gennova Biopharmaceuticals βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα, η εταιρεία αναπτύσσει επίσης ένα ειδικό εμβόλιο, που στοχεύει ακόμη καλύτερα την παραλλαγή Όμικρον, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία, σύμφωνα με πηγές μέσα από την εταιρεία.

Το εμβόλιο έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται και θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μόλις λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας. Εάν λάβει έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης, θα είναι το πρώτο εμβόλιο mRNA της χώρας κατά της Covid-19, παρόμοιο με αυτά που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna.

Το εμβόλιο που στοχεύει ειδικά την παραλλαγή Όμικρον θα δοκιμαστεί σύντομα για ανθρώπινη χρήση, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ένα άτομο με άμεση γνώση του θέματος που δεν ήθελε να κατονομαστεί, καθώς τέτοιου είδους πληροφορίες είναι εμπιστευτικές και όσοι εμπλέκονται με αυτές υπογράφουν συμφωνητικά τήρησης απορρήτου, είπε επίσης ότι το ειδικό σκεύασμα μπορεί να χρειαστεί μια μικρή κλινική δοκιμή στην Ινδία προτού κυκλοφορήσει ως ενισχυτική δόση ή αυτόνομο εμβόλιο.