Η απώλεια όσφρησης από την Covid-19 σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να οφείλεται σε έναν γενετικό παράγοντα κινδύνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ενώ η ακριβής αιτία της απώλειας της μυρωδιάς και της γεύσης σε ασθενείς με Covid-19 παραμένει ασαφής, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός καταστρέφει τα κύτταρα σε ένα τμήμα της μύτης που ονομάζεται οσφρητικό επιθήλιο. Τα κύτταρα σε αυτό το τμήμα της μύτης προστατεύουν τους οσφρητικούς νευρώνες, οι οποίοι βοηθούν τον άνθρωπο να μυρίζει.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την εταιρεία γενετικών δοκιμών 23andMe, ερευνητές στις ΗΠΑ συνέκριναν τις γενετικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και έχασαν την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης και εκείνων που δεν το έπαθαν.

Εντόπισαν μια γενετική «θέση» -η συγκεκριμένη τοποθεσία ενός γονιδίου σε ένα χρωμόσωμα- κοντά σε δύο γονίδια, το UGT2A1 και το UGT2A2. Τα συγκεκριμένα γονίδια εκφράζονται μέσα στο οσφρητικό επιθήλιο και παίζουν ρόλο στον τρόπο που μεταβολίζουμε τις μυρωδιές.

Τα άτομα με αυτήν τη συγκεκριμένη γενετική θέση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν απώλεια όσφρησης, εξήγησαν οι ειδικοί.

Δεν είναι σαφές πώς τα συγκεκριμένα γονίδια εμπλέκονται στη διαδικασία, αλλά «μπορεί να παίζουν ρόλο στη φυσιολογία των μολυσμένων κυττάρων και στην προκύπτουσα λειτουργική βλάβη που συμβάλλει στην απώλεια της ικανότητας όσφρησης», όπως ανέφερε η μελέτη.

«Ξεκινώντας με ένα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων στην έρευνα που έκαναν αυτό το τεστ στην 23andMe, μπορέσαμε πολύ γρήγορα να αποκτήσουμε κάποιες βιολογικές γνώσεις σχετικά με αυτήν την ασθένεια, κάτι που διαφορετικά θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να γίνει», δήλωσε ο Δρ Adam Auton, αντιπρόεδρος ανθρώπινης γενετικής στο 23andMe και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα 69.841 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν Covid-19 και το 68% ανέφερε απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν το σύμπτωμα από τους άνδρες, με το 72% από τις συμμετέχουσες να αντιμετωπίζει απώλεια γεύσης ή όσφρησης σε σύγκριση με το 61% των συμμετεχόντων.

Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με ασιατική ή αφροαμερικανική καταγωγή είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν απώλεια όσφρησης ή γεύσης ως σύμπτωμα της Covid-19.