Το Χονγκ Κονγκ διέταξε να παραδοθούν περίπου 2.000 χάμστερ για «απόρριψη», μετά από τονβ εντοπισμό κορωνοϊού σε 11 ζώα σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων.

Η εντολή περιλαμβάνει κατοικίδια που αγοράστηκαν και πριν από τα Χριστούγεννα, με την προειδοποίηση να μην τα «φιλάτε και να τα εγκαταλείψετε στο δρόμο», καθώς το Χονγκ Κονγκ και η ηπειρωτική Κίνα προσπαθούν να διατηρήσουν μια αυστηρή στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ίχνη του ιού εντοπίστηκαν σε 11 χάμστερ από τα 178 χάμστερ, κουνέλια και τσιντσιλά στα οποία έγιναν τεστ στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων Little Boss, ενώ διερευνούσαν την πρώτη μη ανιχνεύσιμη διάγνωση παραλλαγής Δέλτα στην πόλη σε περισσότερους από τρεις μήνες, σε έναν 23χρονο υπάλληλο του καταστήματος.

Άλλοι δύο υπάλληλοι βρέθηκαν επίσης θετικοί στον κορωνοϊό, ένας εκ των οποίων καθαρίζει τα κλουβιά των ζώων και χειρίζεται τα χάμστερ.

Ως απάντηση, οι Αρχές διέταξαν την άμεση αναστολή των πωλήσεων και των εισαγωγών χάμστερ και κάθε είδους τρωκτικών. Υπολογίζεται ότι 2.000 χάμστερ, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν αγοραστεί από τις 22 Δεκεμβρίου, πρέπει να παραδοθούν και οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να παρουσιαστούν για να κάνουν τεστ.

Η υπουργός Υγείας του Χονγκ Κονγκ, Sophia Chan, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια στους ανθρώπους, αλλά οι Αρχές ενήργησαν για παν ενδεχόμενο.

«Εκτιμήσαμε ότι οι κίνδυνοι είναι σχετικά υψηλοί και ως εκ τούτου λάβαμε την απόφαση με βάση τις ανάγκες της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο διευθυντής Γεωργίας, Αλιείας και Προστασίας της Φύσης, Δρ Leung Siu-fai: «Προτρέπουμε όλους τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να τηρούν αυστηρή υγιεινή όταν χειρίζονται τα κατοικίδια και τα κλουβιά τους. Μην τα φιλάτε και μην τα εγκαταλείπετε στους δρόμους».

Η θεωρία του ιού από εισαγόμενο χάμστερ έρχεται αφότου οι κινεζικές αρχές υποστήριξαν ότι ένα ανεξιχνίαστο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στο Πεκίνο οφειλόταν σε μολυσμένο πακέτο που εστάλη από τον Καναδά, μέσω ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ.

Ενώ η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι δύσπιστη για την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού μέσω διεθνών ταχυδρομικών μεταφορών, τουλάχιστον με τη συχνότητα που αναφέρεται στην Κίνα, οι αρχές του Πεκίνου δήλωσαν ότι οι δοκιμές τους εντόπισαν ίχνη του ιού στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του πακέτου.

Επίσης, υπήρξαν προηγούμενες περιπτώσεις μόλυνσης ζώων από τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένων πολλών κατοικίδιων στο Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 2020, η Δανία εξόντωσε 15 εκατομμύρια βιζόν, αφού ορισμένα από αυτά διαπιστώθηκε ότι έφεραν μια μεταλλαγμένη παραλλαγή του κορωνοϊού και απαγόρευσε την εκτροφή βιζόν τουλάχιστον μέχρι αυτόν τον μήνα.