Ενώ στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε ομόφωνα να παραταθούν για μια εβδομάδα τα μέτρα που ισχύουν, τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία πρόκειται να λήξουν την ερχόμενη Πέμπτη, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης να καταργούνται, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Boris Johnson.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κύμα της Όμικρον είχε κορυφωθεί σε εθνικό επίπεδο.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Sajid Javid είπε ωστόσο ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, γιατί ο ιός και πιθανές μελλοντικές παραλλαγές δεν μπορούν να εξαλειφθούν – αντίθετα «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό με τον ίδιο τρόπο που ζούμε με τη γρίπη».

Προέτρεψε τους ανθρώπους να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να κρατήσουν μακριά τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών, του αερισμού των δωματίων και της απομόνωσης εάν είναι θετικοί στον ιό – και πίεσε όσους ήταν ανεμβολίαστοι να κάνουν τα εμβόλια τους.

Περαιτέρω ανακοινώσεις για τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανόνων και τους περιορισμούς στις επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας στην Αγγλία αναμένονται τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Επικαλούμενος την τελευταία μελέτη για τα κρούσματα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), ο Boris Johnson είπε ότι τα στοιχεία της έδειξαν ότι τα επίπεδα των μολύνσεων μειώνονται στην Αγγλία. Είπε επίσης ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν σταθεροποιηθεί και οι επιστήμονες πίστευαν ότι «είναι πιθανό το κύμα της Όμικρον να έχει πλέον κορυφωθεί σε εθνικό επίπεδο».

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα καθορίσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της για τη ζωή με τον κορωνοϊό. Προέτρεψε τους ανθρώπους να «παραμείνουν προσεκτικοί» τις τελευταίες εβδομάδες του χειμώνα, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές πιέσεις» στο ΕΣΥ της χώρας (NHS) και η πανδημία «δεν έχει τελειώσει».

Η απόφαση έρχεται στη συνέχεια του σκανδάλου για… κορωνοπάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω lockdown με παρόντα τον Boris Johnson και η κριτική από την αντιπολίτευση και άλλους φορείς για την άρση των μέτρων δεν έλειψε. Το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτικής σημείωσε ότι η άρση δεν θα έκανε «τίποτα για να μειώσει την πίεση στο NHS»: «Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στο εμβόλιο όταν η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τόσο επισφαλής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Pat Cullen.

Οι καθημερινές μολύνσεις στη Μεγάλη Βρετανία, αν και μειώνονται, παραμένουν υψηλές – την Τετάρτη καταγράφηκαν 108.069 νέα κρούσματα.