Η παραλλαγή Όμικρον έχει οδηγήσει την πανδημία του κορωνοϊού σε μια νέα φάση και θα μπορούσε να φέρει το τέλος της στην Ευρώπη, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για τη Γηραιά Ήπειρο.

«Είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι η περιοχή κινείται προς ένα είδος τέλους της πανδημίας», είπε ο Hans Kluge στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η Όμικρον θα μπορούσε να μολύνει το 60% των Ευρωπαίων μέχρι τον Μάρτιο.

Μόλις υποχωρήσει η τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων που σαρώνει την Ευρώπη, «θα υπάρχει για αρκετές εβδομάδες και μήνες μια γενική ανοσία, είτε χάρη στο εμβόλιο είτε επειδή οι άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί, μειώνοντας την εποχικότητα της νόσου».

«Προβλέπουμε ότι θα υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας προτού ο κορωνοϊός επιστρέψει προς το τέλος του έτους, αλλά όχι απαραίτητα με την έκταση της πανδημίας», είπε ο Δρ Kluge.

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Anthony Fauci εξέφρασε παρόμοια αισιοδοξία, διαπιστώνοντας ότι τα κρούσματα μειώνονται «μάλλον απότομα» σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι «τα πράγματα φαίνονται καλά».

Το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Αφρική ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι τα κρούσματα είχαν πέσει κατακόρυφα στην περιοχή και οι θάνατοι μειώνονταν για πρώτη φορά από τότε που το τέταρτο κύμα του ιού στο οποίο κυριαρχούσε η παραλλαγή Όμικρον έφτασε στο αποκορύφωμά του.

Η παραλλαγή Όμικρον, η οποία έχουν δείξει μελέτες ότι είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά γενικά οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή νόσο, ειδικά μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι ο κορωνοϊός αρχίζει να αλλάζει από μια πανδημία σε μια πιο διαχειρίσιμη ενδημική ασθένεια, όπως η εποχική γρίπη. .

Αλλά ο Δρ Kluge προειδοποίησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να θεωρηθεί ο νέος κορωνοϊός ενδημικός: «Γίνεται πολύς λόγος για το θέμα, αλλά ενδημικός σημαίνει ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί τι πρόκειται να συμβεί. Αυτός ο ιός μας έχει εκπλήξει περισσότερες από μία φορές, επομένως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε ο Δρ Kluge.

Με την Όμικρον να εξαπλώνεται τόσο ευρέως, θα μπορούσαν να εμφανιστούν και νέες παραλλαγές, προειδοποίησε.