Την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ανέλυσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου:

«Παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων με τον κυλιόμενο μέσο των τελευταίων 7 ημερών να έχει μειωθεί σημαντικά κατά 35% από την προηγούμενη εβδομάδα και να υπολογίζεται μόλις κάτω από τα 20.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

»Επίσης, παρατηρείται μείωση της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων στο 5,7% από 9% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 35 έτη, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των διαγνώσεων που γίνεται λόγω του τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου των παιδιών σχολικής ηλικίας.

»Όμως, 40% των νέων κρουσμάτων αφορούν τους ενήλικες 35 έως 64 ετών, την ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, ενώ και αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε και πάλι μία μικρή αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε ευάλωτους συνανθρώπους μας ηλικίας άνω των 65 ετών.

»Και ενώ παρατηρείται ύφεση του πανδημικού κύματος σε όλη την επικράτεια, αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σημειώνεται στην Κρήτη και στην Αχαΐα και αύξηση των νέων κρουσμάτων σημειώνεται σε κάποια νησιά όπως είναι η Μύκονος και η Θήρα.

»Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως είπε και η Υπουργός, εξακολουθεί να απασχολεί με περισσότερους από 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα συνολικά στην επικράτεια.

»Παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών, τόσο των απλών όσο και των κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα και την συνεισφορά του ιδιωτικού συστήματος υγείας, η κάλυψη παραμένει υψηλά στο 63% σε απλές κλίνες Covid και 88% σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

»Αυξημένο αριθμό νοσηλειών ανά 100.000 πληθυσμού εμφανίζουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι περιοχές της Κοζάνης, της Αρκαδίας, της Άρτας, της Ημαθίας, της Λάρισας, της Καρδίτσας αλλά και η Αχαΐα.

»Σημαντικό όμως είναι ότι την τελευταία εβδομάδα σημειώνεται μία σταθεροποίηση του αριθμού των νέων νοσηλειών με τον κυλιόμενο μέσο των τελευταίων 7 ημερών να ανέρχεται στις 540 νέες εισαγωγές ανά μέρα. Σταθεροποίηση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνομένων ασθενών.

»Συμπερασματικά, λοιπόν, βλέπουμε μία σταδιακά αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων με σταθεροποίηση αλλά σε πολύ υψηλό επίπεδο των νεών νοσηλειών σε απλές κλίνες και των νέων διασωληνώσεων.

»Αν και περισσότεροι από τους 7 στους 10 νοσηλευόμενους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στους 3 συνανθρώπους μας που νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω κορονοϊού είναι ηλικίας μικρότερης των 60 ετών.

»Το συμπέρασμα είναι απλό. Κανείς δεν είναι άτρωτος και η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το πιο σημαντικό μας όπλο για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσο ανεξάρτητα της ηλικίας μας.

»Αυτό άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα και από τις καθημερινές αναφορές του ΕΟΔΥ, όπου αναφέρεται ότι σταθερά περισσότερο από 80% με 85% των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι».