Ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια θα επιτρέπει σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω να εμβολιάζονται χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Scott Wiener παρουσίασε το νομοσχέδιο 866, λέγοντας ότι οι έφηβοι «αξίζουν το δικαίωμα να προστατεύονται» από μολυσματικές ασθένειες. Σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτειακή νομοθεσία, οι ανήλικοι ηλικίας 12-17 ετών δεν μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς την άδεια των γονέων ή των κηδεμόνων, εκτός εάν το εμβόλιο προορίζεται για την πρόληψη μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα αίρει την απαίτηση γονικής συναίνεσης για τις ηλικίες 12 ετών και άνω για τυχόν εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον FDA και το CDC. Το νομοσχέδιο προορίζεται να καλύψει τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού καθώς και άλλα, είπε ο Wiener, σημειώνοντας ότι η διστακτικότητα και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έχουν αποτρέψει και τους εμβολιασμούς κατά της ιλαράς και άλλων μεταδοτικών ασθενειών.

«Έχετε γονείς που εμποδίζουν τα παιδιά τους να κάνουν τα εμβόλια ή μπορεί να μην είναι κατά του εμβολίου, αλλά απλώς δεν του δίνουν προτεραιότητα», είπε ο Wiener κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Αυτά τα παιδιά αξίζουν το δικαίωμα να προστατεύουν τον εαυτό τους».

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου είπαν ότι θα περιόριζε την επίβλεψη των γονέων για την υγεία των παιδιών τους. Όμως ο Wiener σημείωσε ότι η νομοθεσία της Καλιφόρνια επιτρέπει ήδη σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω να συναινέσουν στα εμβόλια για την ηπατίτιδα Β και τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και σε θεραπείες για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, κατάχρηση ουσιών και διαταραχές ψυχικής υγείας.

«Αυτή δεν είναι μια νέα ή ριζοσπαστική ιδέα», είπε: «Είναι πολύ συνεπής με την υπάρχουσα νομοθεσία».

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί, η Καλιφόρνια θα επιτρέψει στη μικρότερη ηλικία από οποιαδήποτε πολιτεία να εμβολιάζεται χωρίς γονική άδεια. Η Αλαμπάμα επιτρέπει αυτές τις αποφάσεις από την ηλικία των 14 ετών, το Όρεγκον των 15 και το Ρόουντ Άιλαντ και η Νότια Καρολίνα από τα 16.

Ο Wiener και άλλοι Δημοκρατικοί νομοθέτες ανακοίνωσαν ότι σχημάτισαν την Ομάδα Εργασίας Εμβολίων για να εισαγάγουν νομοθεσία για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια.

Οι γερουσιαστές εργάζονται μαζί με μια ομάδα υπό την ηγεσία μαθητών με την ονομασία Teens for Vaccines, η οποία δημιουργήθηκε αφότου έφηβοι άρχισαν να αναζητούν πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να κάνουν εμβόλιο για τον κορωνοϊό χωρίς την άδεια των γονιών τους.