Μόλις 10 λεπτά περισσότερης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ανθρώπους μεταξύ 40 και 85 χρόνων κάθε χρόνο, όπως αναφέρει μια μεγάλη μελέτη: «Οι προβλέψεις μας βασίζονται σε 10 λεπτά επιπλέον μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Pedro Saint-Maurice του Κλάδου Μεταβολικής Επιδημιολογίας, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, «αν το περπάτημα είναι γρήγορο, μετράει».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 4.800 μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες που συμμετείχαν σε μια έρευνα για την υγεία και τη διατροφή μεταξύ 2003 και 2006. Για επτά ημέρες, οι συμμετέχοντες φορούσαν αισθητήρες για να καταγράφουν τη δραστηριότητά τους. Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν τα δεδομένα θανάτων σε εθνικό επίπεδο, για να δουν πόσοι είχαν πεθάνει μέχρι το τέλος του 2015.

Το αποτέλεσμα; Η άσκηση απέδωσε. Η προσθήκη 10 λεπτών άσκησης μείωσε τον κίνδυνο θανάτου των συμμετεχόντων κατά την περίοδο αυτή κατά 7%. 20 επιπλέον λεπτά μείωσαν τον κίνδυνο κατά 13%, ενώ επιπλέον μισή ώρα μέτριας έως έντονης δραστηριότητας μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 17%, όπως έδειξαν τα ευρήματα.

Ο Δρ David Katz – πρόεδρος της Πρωτοβουλίας True Health, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί την υγιεινή ζωή ως τον καλύτερο τρόπο πρόληψης ασθενειών – επανεξέτασε τα ευρήματα της μελέτης.

Σημείωσε ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει με σχέση αιτίας-αποτελέσματος ότι η πρόσθετη άσκηση αποτρέπει τον πρόωρο θάνατο. Όμως, πρόσθεσε, «ακόμα και ένα μέρος αυτού του οφέλους θα είχε μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία».

Ενώ η μελέτη δεν διερεύνησε συγκεκριμένες αιτίες θανάτου, ο Δρ Saint-Maurice σημείωσε ότι μερικές από τις πιο κοινές -καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και ορισμένοι καρκίνοι- «μπορούν να προληφθούν σε ενήλικες που είναι πιο δραστήριοι».

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη φυσική δραστηριότητα συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα, 75 λεπτά έντονης αερόβιας γυμναστικής ή συνδυασμό των δύο, μέτρια έως υψηλής έντασης δραστηριότητα μυϊκής ενδυνάμωσης (όπως ασκήσει με βάρη) τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα και λιγότερη ώρα καθίσματος.

Η προσθήκη δραστηριότητας στην ημέρα σας δεν είναι απαραίτητο να είναι… βάσανο: Το περπάτημα για άσκηση, το ποδήλατο για διασκέδαση ή μετακίνηση, ο χορός και τα αθλήματα μπορούν όλα να βοηθήσουν, σημείωσε ο Δρ Katz.

Το καθάρισμα του σπιτιού, η εργασίες στην αυλή και το παιχνίδι με τα παιδιά είναι μερικοί ακόμη τρόποι για να αυξήσετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Το να παρκάρετε λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σας και να περπατάτε την υπόλοιπη διαδρομή ή να ανεβαίνετε πιο συχνά από τις σκάλες μπορεί επίσης να βοηθήσει.