Στη διάθεση των ασθενών με Covid-19 θα είναι από την επόμενη εβδομάδα το αντιικό φάρμακο της Merck, με την ονομασία Lagevrio και δραστική ουσία τη μολνουπιραβίρη, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Το φάρμακο που έχει πάρει την έγκριση του Ευρωπαϊκού και του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων, δεν θα βρίσκεται στα φαρμακεία, αλλά θα διατίθεται κατ’ οίκον μέσω του ΕΟΠΠΥ, μετά από συνταγογράφηση του θεράποντος ιατρού. Αναλυτικά, η Υπουργός ανέφερε:

«Ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών, που θα γίνεται μετά από ένα πολύ εκτενές επιχειρησιακό σχέδιο στο σπίτι. Η παράδοση θα γίνεται στο σπίτι. Η παράδοση κατ’ οίκον είναι κάτι που προσπαθήσαμε πάρα πολύ καιρό να κάνουμε και βέβαια τα χιόνια αυτή την εβδομάδα δεν μας βοήθησαν.

»Ξεκινάει λοιπόν την άλλη εβδομάδα. Θα είναι για συνανθρώπους μας που έχουν προβλήματα υγείας και βρίσκονται θετικοί με κορωνοϊό, ηλικίας 18 και άνω και όχι για την εγκυμοσύνη.

»Άρα, άνθρωποι με προβλήματα υγείας πάνω από τα 18 μπορούν να μιλάνε με το γιατρό τους. Με το που έχουν rapid test θετικό ή PCR θετικό, μπορεί ο γιατρός που τους παρακολουθεί να κάνει αίτηση στην πλατφόρμα.

»Η απάντηση δίνεται μέσα σε 24 ώρες. Δίνεται με SMS και στο γιατρό και στον ασθενή και μπορεί από εκεί και πέρα να επικοινωνεί ο ΕΟΠΥΥ με τον ασθενή. Μπαίνει πρώτα σε μία πλατφόρμα και δίνει τη συγκατάθεσή του για το φάρμακο και εν συνεχεία επικοινωνεί ο ΕΟΠΥΥ μαζί του και επιβεβαιώνει τη διεύθυνση για να μπορέσει να πάρει τα φάρμακα.

»Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τους συμπολίτες μας. Και θα είναι χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό για ανθρώπους που είναι άρρωστοι, που μπορεί να μολύνουν τους άλλους, οπότε η παράδοση στο σπίτι είναι πολύ σημαντική».

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ ανακοινώνουν ότι παρατείνεται η ισχύς συνταγών και παραπεμπτικών που έληγαν αυτές τις μέρες, για τη διευκόλυνση των ασθενών που δεν κατάφεραν να εκτελέσουν τις συνταγές λόγω των καιρικών συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, όλες οι συνταγές για φάρμακα καθώς και όλα τα παραπεμπτικά για εξετάσεις που έληγαν από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου έως και σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου παρατείνονται έως και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022.

Οι δικαιούχοι που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα δουν ανανεωμένη την ημερομηνία λήξης, ενώ όσοι έχουν χάρτινες συνταγές ή παραπεμπτικά θα εξυπηρετηθούν κανονικά με αυτά, καθώς στο σύστημα θα έχει ανανεωθεί η ημερομηνία τους.