Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην ελαφρά μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά και στη μείωση των νοσηλειών, πιθανότατα λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον. Αναλυτικά, όσα είπε η καθηγήτρια:

«Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται μόνο στη Θράκη και σε κάποια νησιά, ενώ στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες παρατηρείται μία σταθεροποίηση.

»Η αναγκαστική ολιγοήμερη παραμονή στο σπίτι και η προσωρινή διακοπή των εργασιακών και κοινωνικών επαφών λόγω της κακοκαιρίας είναι λογικό να οδηγήσουν και σε μια περεταίρω μείωση των νέων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

»Σταθερά ψηλά παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι και οι νέοι θάνατοι. Η θετικότητα παρέμεινε σταθερή την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ δεν μπορεί πολύ εύκολα να αξιολογηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω του μικρότερου αριθμού ελέγχων.

»Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να απασχολεί με περίπου 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα συνολικά στην επικράτεια και παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών η κάλυψη παραμένει στο 57% στις απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

»Σημαντικό είναι όμως να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μία μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12%, πιθανότατα και λόγω της σταδιακής επικράτησης της «Όμικρον» σε όλη τη χώρα.

»Για πρώτη φορά εχθές μετά από αρκετές εβδομάδες ο αριθμός των νέων εισαγωγών στην επικράτεια ήταν κάτω από 400 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στις 451 νέες εισαγωγές ανά μέρα από 540 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

»Μία ήπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά είναι υψηλός και ο κυλιόμενος μέσος όρος του επταημέρου είναι στους 96 ασθενείς κάθε μέρα.

»Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή «Όμικρον». Χαρακτηριστικά, ενώ οι οφειλόμενες στην «Όμικρον» νοσηλείες αφορούσαν σε μόλις 40% των νέων εισαγωγών στις αρχές του μήνα, στις αρχές του έτους, σήμερα 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από «Όμικρον».

»Ακόμα και στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα το 60% των νέων εισαγωγών αφορούσε σε ασθενείς που νοσούν από «Δέλτα», σήμερα αυτό έχει αλλάξει».