Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκ νέου ανθρώπινα μέλη που έχουν ακρωτηριαστεί; Αυτή είναι μια πιθανότητα που εξετάζουν οι επιστήμονες οι οποίοι κατάφεραν να αναγεννήσουν ποδιών βατράχων για πρώτη φορά!

Οι επιστήμονες λένε ότι κατάφεραν να βοηθήσουν τους βατράχους να «ξαναφυτρώσουν» τα άκρα τους χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πέντε φαρμάκων. Αν και άλλα ζώα – όπως οι σαλαμάνδρες, οι αστερίες και τα καβούρια – μπορούν να το κάνουν από μόνα τους, οι βάτραχοι δεν μπορούν.

Οι επιτυχίες της ομάδας ερευνητών από τα πανεπιστήμια Tufts και Χάρβαρντ στη Βοστώνη γεννούν ελπίδες ότι μια μέρα, τα ανθρώπινα άκρα ή όργανα θα μπορούν να αναπτυχθούν εκ νέου. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες, αναφέρουν οι ερευνητές στο Science Advances.

Τα επόμενα 30 χρόνια, περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να χάσουν άκρα από διαβήτη, τραυματισμούς και περιφερική αρτηριακή νόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της εργασίας. Τα προσθετικά μέλη προσφέρουν μόνο περιορισμένη βοήθεια στην κινητικότητα.

Οι ερευνητές συνδύασαν πέντε φάρμακα για να βοηθήσουν τους ενήλικους βατράχους να αναγεννήσουν τα πίσω πόδια τους. Τα φάρμακα τοποθετήθηκαν σε τζελ σε έναν ειδικό νάρθηκα που ονομάζεται BioDome. Ο νάρθηκας σφραγίστηκε πάνω από στο ακρωτηριασμένο μέλος του βατράχου για 24 ώρες μετά τον ακρωτηριασμό. Η ανάπτυξη του νέου άκρου συνέβη τους επόμενους 18 μήνες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν σε δελτίο Τύπου ότι χρησιμοποίησαν τη μέθοδο των πέντε φαρμάκων, μετά από προηγούμενη εργασία τους που χρησιμοποίησαν ένα μόνο φάρμακο, την προγεστερόνη, στο BioDome. Στη μέθοδο του ενός φαρμάκου, το άκρο μεγάλωσε ως ακίδα και δεν είχε τη λειτουργία που έχουν τα άκρα, όπως στην τρέχουσα μελέτη.

Καθένα από τα πέντε φάρμακα είχε διαφορετικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης της φλεγμονής, της διακοπής της παραγωγής κολλαγόνου για την αποφυγή ουλών και της ενθάρρυνσης της ανάπτυξης των νευρικών ινών, των αιμοφόρων αγγείων και των μυών.

«Τα νέα άκρα είχαν εκτεταμένη οστική δομή, με χαρακτηριστικά παρόμοια με τη δομή των οστών ενός φυσικού άκρου, ένα πλουσιότερο σύμπλεγμα εσωτερικών ιστών (συμπεριλαμβανομένων των νευρώνων) και αναπτύχθηκαν πολλά “δάχτυλα” από το τέλος του άκρου, αν και χωρίς την υποστήριξη υποκείμενου οστού», ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο Δρ Nirosha Murugan, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, λέει ότι η πληρότητα του αναγεννημένου άκρου ήταν συναρπαστική: «Το γεγονός ότι χρειάστηκε μόνο μια σύντομη έκθεση στα φάρμακα για να ξεκινήσει μια διαδικασία αναγέννησης πολλών μηνών υποδηλώνει ότι οι βάτραχοι και ίσως άλλα ζώα μπορεί να έχουν αδρανείς αναγεννητικές ικανότητες που μπορούν να ενεργοποιηθούν», λέει.

Η ενεργοποίηση των ικανοτήτων αυτών μπορεί να επιτρέψει στο άκρο να προχωρήσει τη διαδικασία ανάπτυξης και οργάνωσης του ιστού, όπως συμβαίνει σε ένα έμβρυο, αντί να απαιτείται συνεχής θεραπεία κατά τους μήνες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί το άκρο, λένε οι επιστήμονες.

Το επόμενο βήμα στην έρευνα; «Θα εξετάσουμε πώς αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα θηλαστικά», δήλωσε ο Δρ Michael Levin, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts.