Δύο χρόνια μετά την πανδημία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τις 900.000 νεκρούς από Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο αριθμός των θανάτων συνέχισε να αυξάνεται ακόμη και μετά την κυκλοφορία των εμβολίων τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ο αριθμός των θανάτων ήταν περίπου 300.000. Η χώρα ξεπέρασε τους 600.000 θανάτους στα μέσα Ιουνίου 2021, 700.000 την 1η Οκτωβρίου και 800.000 λιγότερο από δύο μήνες νωρίτερα, στις 14 Δεκεμβρίου.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σχεδόν σε όλες τις πολιτείες, ο τεράστιος αριθμός των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον είχε ως αποτέλεσμα κατά μέσο όρο 2.400 θανάτους την ημέρα, τον μεγαλύτερο αριθμό από τον περασμένο χειμώνα.

«Σήμερα, το έθνος μας φτάνει άλλο ένα τραγικό ορόσημο – 900.000 ζωές Αμερικανών χάθηκαν από την Covid-19», δήλωσε ο Πρόεδρος Biden: «Ήταν αγαπημένες μητέρες και πατεράδες, παππούδες, γιαγιάδες, παιδιά, αδέρφια και αδερφές, γείτονες και φίλοι. Κάθε ψυχή είναι αναντικατάστατη. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια, ξέρω ότι το συναισθηματικό, σωματικό και ψυχολογικό βάρος αυτής της πανδημίας είναι απίστευτα δύσκολο να το αντέξουμε. Ξέρω πώς είναι να κοιτάς μια άδεια καρέκλα στο τραπέζι της κουζίνας».

Ο Δρ Ashish K. Jha, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown, σημείωσε ότι οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν αφού ο FDA, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τα εμβόλια, τα οποία προστατεύουν από θάνατο και νοσηλεία: «Πετύχαμε στην ιατρική επιστήμη. Αποτύχαμε στις κοινωνικές επιστήμες», είπε ο κοσμήτορας. «Αποτύχαμε στο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση, να μην πολιτικοποιήσουμε τον εμβολιασμό. Αυτά είναι τα σημεία που έχουμε αποτύχει ως Αμερική», εξήγησε.

Ο Δρ Jha σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο θανάτους από Covid-19 έως τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) το 75,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, το 64% είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 42% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Οι μη εμβολιασμένοι πολίτες αυξάνουν τον αριθμό των θανάτων: Η διευθύντρια του CDC Δρ Rochelle Walensky, δήλωσε ότι τον Νοέμβριο ο αριθμός των μέσων εβδομαδιαίων θανάτων για τους μη εμβολιασμένους ήταν 9,7 ανά 100.000 άτομα, σε σύγκριση με 0,7 με αυτούς που εμβολιάστηκαν και 0,1 με αυτούς που είχαν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Οι 901.392 θάνατοι που κατέγραψαν οι ΗΠΑ ως το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το Johns Hopkins, είναι οι περισσότεροι στον κόσμο. Τις ΗΠΑ ακολουθούν η Βραζιλία με 631.264 θανάτους και η Ινδία με 501.114.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι ο αριθμός των θανάτων είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι ορισμένοι θάνατοι από Covid-19 δεν διαγιγνώσκονται.