Στην αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου που προστίθεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, στο Nuvaxovid της Novavax, αναφέρθηκε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου:

«Η έγκριση αυτή του εμβολίου έγινε με βασικά δεδομένα από δύο κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 45.000 περίπου άτομα. Η μία έγινε στο Μεξικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η δεύτερη στη Βρετανία.

»Και με τις δύο αυτές μελέτες διαπιστώθηκε 90% και 89,7% αντίστοιχα αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπωματικής νόσου. Το εμβόλιο χορηγείται για πρωτογενή εμβολιασμό, για βασικό δηλαδή εμβολιασμό, σε σχήμα 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών σε ηλικίες άνω των 18 ετών, ενώ η παραγωγή αντισωμάτων συνήθως, δηλαδή η έναρξη της προστασίας, αρχίζει μετά από 14 ημέρες.

»Ποια είναι τα θέματα υπό μελέτη ακόμη για το σχετικό εμβόλιο; Τα δεδομένα για τη χορήγησή του ως αναμνηστική δόση είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Εντούτοις, από μία – δύο μελέτες που υπάρχουν φαίνεται ότι προκαλεί ικανοποιητική ανοσιακή ανταπόκριση, δηλαδή παράγονται υψηλά αντισώματα.

»Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας έναντι των παραλλαγών του ιού επίσης είναι περιορισμένα όπως και της δυνατότητας εφαρμογής ετερόλογου σχήματος εμβολιασμού, μικτού σχήματος, δηλαδή να εναλλαχθούν δυο διαφορετικής τεχνολογίας εμβόλια.

»Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για την αποτελεσματικότητα ως προς την μετάδοση και την διάρκεια της ανοσίας. Όμως, πρέπει να πούμε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και ανάλογες όλων των συμβατικών εμβολίων.

»Και πληροφοριακά, πρωτεϊνικό εμβόλιο για αναμνηστική δόση αναπτύσσεται από την Sanofi Paster και τη Glaxo και τα δεδομένα αυτά αναμένονται σε ένα σχετικά βραχύ χρονικό διάστημα.

»Όπως και τα δεδομένα για την χρήση του εμβολίου nuvaxovit για αναμνηστική δόση και ετερόλογη χρησιμοποίησή του, και αυτά μάλλον δεν θα πάρουν πολύ χρόνο για να τα έχουμε.

»Το εμβόλιο αυτό μπορεί ουσιαστικά να προσφέρει πολύ σημαντικό έργο προς δυο κατευθύνσεις. Η μια είναι να προσεγγιστούν οι διστακτικοί ανεμβολίαστοι και δεύτερον να αυξηθεί το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης σε μέρη μη προνομιούχα όπου η εμβολιαστική κάλυψη για τον κορωνοϊό είναι χαμηλή ή και ανύπαρκτη».