Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που λαμβάνουν συστηματικά παρακεταμόλη με συνταγή γιατρού μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι γιατροί θα πρέπει να σκεφτούν τους κινδύνους και τα οφέλη για τους ασθενείς που λαμβάνουν τη φαρμακευτική ουσία για πολλούς μήνες, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Αλλά τονίζουν ότι η λήψη του δημοφιλούς παυσίπονου για πονοκεφάλους και πυρετούς είναι ασφαλής.

Άλλοι ειδικοί, ωστόσο, λένε ότι απαιτείται έρευνα σε περισσότερα άτομα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο ως βραχυπρόθεσμη θεραπεία για πόνους και πυρετό, αλλά συνταγογραφείται επίσης για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, παρά τα λίγα στοιχεία για το όφελός της σε μακροχρόνια χρήση.

Η μελέτη παρακολούθησε 110 εθελοντές, τα δύο τρίτα των οποίων έπαιρναν φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή, τους ζητήθηκε να παίρνουν 1 γραμμάριο παρακεταμόλης τέσσερις φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες – μια κοινή δόση για ασθενείς με χρόνιο πόνο – και στη συνέχεια εικονικά χάπια, για άλλες δύο εβδομάδες.

Η δοκιμή έδειξε ότι η παρακεταμόλη αυξάνει την αρτηριακή πίεση, «έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά» – πολύ περισσότερο από ένα εικονικό φάρμακο, όπως δήλωσε ο κλινικός φαρμακολόγος του Εδιμβούργου, καθηγητής James Dear.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γιατρούς να συνταγογραφούν στους ασθενείς με χρόνιο πόνο όσο το δυνατόν χαμηλότερη δόση παρακεταμόλης και να παρακολουθούν στενά όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Iain MacIntyre, σύμβουλος κλινικής φαρμακολογίας, διευκρίνισε ότι η συζήτηση δεν αφορά «τη βραχυπρόθεσμη χρήση παρακεταμόλης για πονοκεφάλους ή πυρετό, κάτι που είναι, φυσικά, καλό».

Ο Δρ Dipender Gill, λέκτορας κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, είπε ότι η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, είχε εντοπίσει «μια μικρή, αλλά σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά πολλά στοιχεία παραμένουν άγνωστα» και σημείωσε ότι απαιτείται μεγαλύτερη σε διάρκεια έρευνα, σε μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών.

Η ομάδα του Εδιμβούργου είπε ότι δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η παρακεταμόλη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αλλά τα ευρήματά τους θα πρέπει να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της μακροχρόνιας συνταγογράφησης παρακεταμόλης.