Ένας παράλυτος άνδρας, του οποίου ο νωτιαίος μυελός είχε αποκοπεί εντελώς, κατάφερε να περπατήσει ξανά, χάρη σε ένα εμφύτευμα που αναπτύχθηκε από μια ομάδα Ελβετών ερευνητών. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος που έχει υποστεί πλήρη ρήξη στον νωτιαίο μυελό μπόρεσε να περπατήσει.

Η ίδια τεχνολογία έχει βελτιώσει την υγεία ενός άλλου παράλυτου ασθενούς σε βαθμό που κατάφερε να γίνει πατέρας.

Ο Michel Roccati έμεινε παράλυτος μετά από ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα πριν από πέντε χρόνια. Ο νωτιαίος μυελός του κόπηκε εντελώς – και δεν έχει καθόλου αίσθηση στα πόδια του. Αλλά τώρα μπορεί να περπατήσει – χάρη σε ένα ηλεκτρικό εμφύτευμα που έχει προσαρτηθεί χειρουργικά στη σπονδυλική στήλη του.

Κανένας τόσο βαριά τραυματισμένος άνθρωπος δεν μπόρεσε να περπατήσει ξανά έως τώρα.

Σε δημοσίευση στο περιοδικό Nature Medicine, οι ερευνητές τονίζουν ότι το επίτευγμά τους δεν αποτελεί θεραπεία για τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης και ότι η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι πολύ περίπλοκη για να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή ζωή, αλλά χαιρετίζουν την εξέλιξη ως σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ανθρώπων με τέτοιους τραυματισμούς.

Η έρευνα πήρε εύσημα και από τον Δρ Ram Hariharan, ειδικό στις κακώσεις σπονδυλικής στήλης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ομάδα: «Έχουν κάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Δεν έχω ακούσει για καμία μελέτη όπου έβαλαν ένα εμφύτευμα σε ασθενή με πλήρη ρήξη νωτιαίου μυελού και οδήγησε σε μυϊκές κινήσεις και βελτίωση της ισορροπίας, αρκετά για να σταθεί και να περπατήσει».

Πρόσθεσε όμως ότι χρειάζονταν περισσότερες κλινικές δοκιμές για να πειστεί ότι ήταν μια αποτελεσματική θεραπεία.

Τα νεύρα του νωτιαίου μυελού μεταφέρουν σήματα από τον εγκέφαλο στα πόδια. Μερικοί άνθρωποι παραλύουν όταν τα νεύρα καταστρέφονται λόγω τραυματισμού. Στην περίπτωση του Michel δεν μεταδιδόταν κανένα σήμα στα πόδια του, επειδή ο νωτιαίος μυελός είχε κοπεί εντελώς. Τώρα, το εμφύτευμα στέλνει σήματα απευθείας στα πόδια του, τα οποία του επιτρέπουν να περπατήσει, αλλά μόνο όταν το εμφύτευμα είναι ενεργοποιημένο.

Μέχρι στιγμής εννέα άτομα έχουν λάβει το εμφύτευμα και έχουν ανακτήσει την ικανότητα να περπατούν. Ωστόσο, κανείς τους δεν το χρησιμοποιεί για να τους βοηθήσει να περπατήσουν στην καθημερινότητά τους, γιατί είναι πολύ περίπλοκο σε αυτό το στάδιο. Αντίθετα, το χρησιμοποιούν για να εξασκούνται στο περπάτημα -το οποίο ασκεί τους μυς τους και βελτιώνει την υγεία τους- και συχνά, αποκαθιστά λίγο και την κίνηση.

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία σε τακτική βάση ώστε να βοηθήσει τα παράλυτα άτομα να περπατήσουν, σύμφωνα με τον καθηγητή Grégoire Courtine, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε την τεχνολογία.

«Αυτή δεν είναι θεραπεία για τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, αλλά είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με τέτοιο τραυματισμό. Θα τους δώσουμε την ικανότητα να σταθούν, να κάνουν κάποια βήματα. Δεν είναι αρκετό, αλλά είναι μια σημαντική βελτίωση», εξήγησε ο καθηγητής.