Η αποφυγή του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος προς όφελος της κατανάλωσης περισσότερων οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής για περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια ομάδα ερευνητών συνέκρινε μια «τυπική δυτική διατροφή» με μια «βέλτιστη διατροφή» και διαπίστωσε ότι η μετάβαση στη δεύτερη θα μπορούσε να προσθέσει έως και 10,7 χρόνια ζωής στις γυναίκες και 13 χρόνια ζωής στους άνδρες.

Η μελέτη, η οποία εξέτασε το προσδόκιμο ζωής των ενηλίκων στις ΗΠΑ, είπε ότι η πραγματοποίηση υγιεινών διατροφικών αλλαγών νωρίτερα στη ζωή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής.

Μια «τυπική δυτική διατροφή» που καταναλώνεται από τον μέσο Αμερικανό δεν περιέχει σχεδόν καθόλου όσπρια, έχει πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά και πάρα πολλά γαλακτοκομικά και ζαχαρούχα ποτά.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων οδήγησε στα μεγαλύτερα οφέλη σε χρόνια ζωής, προσθέτοντας περίπου 2,3 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως οδήγησε σε επιπλέον 2,2 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής, ενώ η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών άλλα δύο επιπλέον χρόνια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών ακόμη και αργότερα στη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, ακόμη και σε άτομα που είναι στα 80 τους.

Άνδρες και γυναίκες στα 60 τους μπορούν να κερδίσουν 8,4 χρόνια ζωής αν… απαρνηθούν τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα για τη βέλτιστη διατροφή, ενώ όσοι είναι στα 80 τους θα μπορούσαν να προσθέσουν 3,4 χρόνια στη ζωή τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, σημείωσε ότι υπήρχαν «ουσιαστικές ατομικές παραλλαγές στο προφίλ της διατροφής», που σήμαινε ότι τα οφέλη της διατροφής διέφεραν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την διατροφή που ήδη ακολουθούν, την ηλικία και παράγοντες του τρόπου ζωής.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ακολουθούν ήδη μια διατροφή που είναι σχετικά παρόμοια με τη βέλτιστη, μπορούν να περιμένουν λιγότερα πρόσθετα οφέλη σε σύγκριση με άτομα που ακολουθούν μια τυπική δυτική διατροφή.