Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα: Μια δεκαετής μελέτη σε σχεδόν 500.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν τακτικά το αγαπημένο ζεστό ρόφημα είχαν έως και 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.

Είχαν επίσης έως και ένα πέμπτο λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο ή να υποστούν εγκεφαλικό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα οφέλη για την υγεία προέκυψαν μόνο από την κατανάλωση αλεσμένου καφέ και όχι από τον στιγμιαίου σε σκόνη.

Η υπέρβαση των τριών φλιτζανιών την ημέρα δεν είχε επιπλέον θετικό αντίκτυπο. Ωστόσο, μαζί με την καφεΐνη, το δημοφιλές ρόφημα έχει μέταλλα και αντιοξειδωτικά που το έχουν συνδέσει με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και άνοιας.

Παρόλα αυτά, άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ποτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης ή θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Semmelweis στην Ουγγαρία και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

Ο Δρ Steffen Petersen, ένας από τους συγγραφείς του Queen Mary’s, είπε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ «δεν είναι καρδιαγγειακά επιβλαβής και μπορεί ακόμη και να είναι ευεργετική».

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτός είναι ο μεγαλύτερος όγκος δεδομένων μέχρι σήμερα που επικεντρώνεται στις καρδιαγγειακές επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ», συμπλήρωσε.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, το 22% δεν έπινε καθόλου καφέ και το 58% έπινε έως και τρία φλιτζάνια την ημέρα. Οι υπόλοιποι έπιναν τουλάχιστον τρία φλιτζάνια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπιναν μεταξύ 0,5-3 φλιτζάνια την ημέρα είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ μέχρι το τέλος της μελέτης. Επίσης, είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και 21% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Καθώς η καφεΐνη είναι κατασταλτικό της όρεξης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και κατά συνέπεια σε λιγότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτήν.

Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων που κατανάλωνε στιγμιαίο καφέ σε σκόνη δεν είχε κανένα όφελος για την υγεία του, καθώς ο στιγμιαίος καφές περιέχει περισσότερη καφεΐνη, αντιοξειδωτικά και διπλάσια ποσότητα ακρυλαμιδίου – μια ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και βλαβών του νευρικού συστήματος.