Η προσθήκη περίπου μιας ώρας ύπνου κάθε βράδυ θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 270 θερμίδες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με 80 ενήλικες για να εξετάσουν πώς αλληλεπιδρά ο ύπνος με την παχυσαρκία και διαπίστωσαν ότι ο περισσότερος ύπνος θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βάρους περίπου 11 κιλών σε μια περίοδο τριών ετών.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, διαπίστωσε ότι νεαροί, υπέρβαροι ενήλικες που κοιμούνταν συνήθως λιγότερες από 6,5 ώρες τη νύχτα, μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον 1,2 ώρες ύπνου μετά από συμβουλές για τη βελτίωση των συνηθειών ύπνου τους.

Ο επιπλέον ύπνος μείωσε την ημερήσια συνολική πρόσληψη των συμμετεχόντων κατά μέσο όρο κατά 270 θερμίδες την ημέρα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα. Μερικοί άνθρωποι κατανάλωναν έως και 500 λιγότερες θερμίδες απλώς και μόνο επειδή κοιμούνταν περισσότερο.

Η Δρ Esra Tasali, από το Κέντρο Ύπνου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, είπε ότι ο αρχικός στόχος της μελέτης δεν ήταν να εξετάσει την απώλεια βάρους: «Αλλά ακόμη και μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, ποσοτικοποιήσαμε στοιχεία που δείχνουν μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας – η θερμιδική πρόσληψη είναι μικρότερη από τις θερμίδες που καίγονται», είπε.

«Εάν οι υγιεινές συνήθειες ύπνου διατηρηθούν για μεγαλύτερη διάρκεια, αυτό θα οδηγήσει σε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν σκληρά για να βρουν τρόπους να μειώσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη ώστε να χάσουν βάρος – λοιπόν, απλώς με το να κοιμάστε περισσότερο μπορεί να είστε σε θέση να τη μειώσετε σημαντικά», εξήγησε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη δεν επιχείρησε να περιορίσει τη διατροφή των συμμετεχόντων. Κοιμόντουσαν στα δικά τους κρεβάτια και οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τον ύπνο τους με φορητές συσκευές. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ακολούθησαν κατά τα άλλα τον συνηθισμένο τρόπο ζωής τους, χωρίς οδηγίες για διατροφή ή άσκηση.

Η Δρ Tasali είπε ότι οι περισσότερες άλλες μελέτες σε αυτόν τον τομέα είναι «μικρής διάρκειας» και διαρκούν μόνο «μερικές ημέρες»: «Στη μελέτη μας, χειριστήκαμε μόνο τον ύπνο και ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να τρώνε ό,τι ήθελαν», είπε.

Οι συνήθειες για τον ύπνο που βελτιώθηκαν μέσω συμβουλευτικής περιελάμβαναν τον περιορισμό της χρήσης συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα, προτού πάνε στο κρεβάτι. Η Δρ Tasali είπε ότι αυτό βοήθησε τους ανθρώπους να κοιμούνται περισσότερο: «Είδαμε ότι μετά από μία μόνο συμβουλευτική συνεδρία ύπνου, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να αλλάξουν τις συνήθειές τους πριν από τον ύπνο αρκετά ώστε να αυξήσουν τη διάρκεια του ύπνου τους», πρόσθεσε.