Με την παραλλαγή Όμικρον να αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το 100% των κρουσμάτων κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 έφτασε τους 2.600 πρόσφατα, το υψηλότερο ποσοστό σε περίπου έναν χρόνο.

Το θλιβερό ποσοστό είναι υψηλότερο από τους περίπου 2.000 ημερήσιους θανάτους το περασμένο φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια της έκρηξης της παραλλαγής Δέλτα, αλλά χαμηλότερο από τους 3.000 θανάτους που καταγράφονταν ημερησίως τον περασμένο Ιανουάριο, όταν τα εμβόλια δεν ήταν ευρέως διαθέσιμα.

Η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί γενικά λιγότερο σοβαρή ασθένεια, αλλά επειδή είναι τόσο μεταδοτική, μολύνει συνολικά μεγαλύτερο αριθμό ατόμων από τα προηγούμενα στελέχη.

«Ακόμη και αν αναλογικά λιγότεροι άνθρωποι εμφανίζουν σοβαρή ασθένεια και πεθάνουν, όταν εφαρμόζεις ένα μικρό ποσοστό σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, έχεις έναν σημαντικό αριθμό», δήλωσε η Δρ Jennifer Nuzzo, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins.

Οι μη εμβολιασμένοι, τα άτομα άνω των 75 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από την Όμικρον. Περίπου οι μισοί από τους θανάτους τον Ιανουάριο του 2022 αφορούσαν άτομα άνω των 75 ετών, σε σύγκριση με περίπου το ένα τρίτο τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της έκρηξης της παραλλαγής Δέλτα.

Η άνοδος στους θανάτους ηλικιωμένων μπορεί να οφείλεται επειδή οι ηλικιωμένοι που εμβολιάστηκαν στις αρχές του 2021 δεν έλαβαν ενισχυτική δόση πριν από το κύμα της Όμικρον, είπε ο Δρ Jason Salemi, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

«Η Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο βαριά για τους νεότερους, αλλά θα εξακολουθεί να βρίσκει ευάλωτους ηλικιωμένους στην κοινότητά μας», είπε ο Δρ Salemi: «Ο εμβολιασμός του περασμένου Φεβρουαρίου δεν είναι τόσο αποτελεσματικός τώρα, αν δεν ληφθεί ενισχυτική δόση».

Τα δεδομένα του CDC δείχνουν ότι το 95% των ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες άνω των 65 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, το 88,5% είναι πλήρως εμβολιασμένο, αλλά μόνο το 62,5% έχει λάβει αναμνηστική δόση.