Οι γυναίκες που μολύνονται από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιγένειας και θανάτου του μωρού εντός 28 ημερών από τη γέννηση, σύμφωνα με τις έρευνες και τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει.

Σε αντίθεση με πολλά παθογόνα που προκαλούν ασθένειες που σκοτώνουν το έμβρυο μολύνοντάς το άμεσα, ο κορωνοϊός προκαλεί «ευρεία και σοβαρή» καταστροφή του πλακούντα που στερεί από το έμβρυο οξυγόνο, όπως κατέληξε μια ομάδα 44 ερευνητών σε 12 χώρες μετά από εξέταση 64 θνησιγενειών και τεσσάρων θανάτων νεογνών, στα οποία ο πλακούντας είχε μολυνθεί από τον ιό. Διαπίστωσαν ότι τέτοια βλάβη εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό εγκύων γυναικών με κορωνοϊό και ότι όλες οι γυναίκες που προσβλήθηκαν δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της νόσου.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Archives of Pathology & Laboratory Medicine.

Σχεδόν όλοι οι πλακούντες είχαν τρία χαρακτηριστικά: μεγάλες αποθέσεις ινώδους, μιας πρωτεΐνης πήξης που εμποδίζει τη ροή του αίματος, θάνατο κυττάρων τροφοβλάστης, η οποία τροφοδοτεί το έμβρυο και αργότερα γίνεται μέρος του πλακούντα και μια ασυνήθιστη μορφή φλεγμονής που ονομάζεται χρόνια ιστιοκυτταρική εσωτερική λαχνίτιδα.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν την έκταση της βλάβης «εντυπωσιακή», καθώς επηρέαζε το 77,7% του πλακούντα κατά μέσο όρο. Ο ιός δεν φάνηκε να βλάπτει τον εμβρυϊκό ιστό, αλλά η βλάβη του πλακούντα «ήταν εκτεταμένη και εξαιρετικά καταστροφική», όπως γράφουν οι ερευνητές. Σημειωτέον, καμία από τις εγκύους δεν είχε σοβαρή Covid-19.

Ο Δρ David Schwartz, παθολόγος και κύριος συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι ο κορωνοϊός φαίνεται να είναι μοναδικός στην καταστροφή του πλακούντα: «Δεν γνωρίζω καμία λοίμωξη που να το κάνει αυτό σε τέτοιον βαθμό ή με αυτήν την ομοιομορφία. Το απλό μήνυμα είναι ότι αυτή η μόλυνση “τρώει” τον πλακούντα και καταστρέφει την ικανότητά του να οξυγονώνει το έμβρυο».

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), όπως και σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών Υγείας, ανέφερε τον Νοέμβριο ότι η λοίμωξη από κορωνοϊό αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας εγκυμοσύνης. Η Δέλτα, η παραλλαγή που κυριάρχησε στα μέσα του 2021, φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα επιβλαβής: Το CDC ανέφερε ότι ο σχετικός κίνδυνος θνησιγένειας για μητέρες με Covid-19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξήθηκε σε 4,04. Πολλές περιπτώσεις στη νέα ανάλυση συνέπεσαν με την παραλλαγή Δέλτα.

Ο Δρ Schwartz και οι συνεργάτες του λένε ότι τα εμβόλια, μαζί με την αντιική θεραπεία, μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα μόλυνσης του πλακούντα από τον ιό. Καμία από τις μητέρες της ανάλυσης δεν είχε εμβολιαστεί.

Τα στοιχεία έρχονται μετά από μια μελέτη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας που συνέδεσαν τη σοβαρή έως μέτρια Covid-19 με μεγαλύτερο κίνδυνο για άλλες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως καισαρική τομή και πρόωρο τοκετό, θάνατο κατά τον τοκετό, αιμορραγία μετά τον τοκετό και διάφορες λοιμώξεις.

Η Δρ Diana Bianchi, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, τόνισε ότι αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν για ακόμη μία φορά την ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων και υπενθύμισε ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ασφαλή για τις εγκύους και τα έμβρυα που κυοφορούν.