Τα άτομα που είναι εμβολιασμένα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακρά Covid-19 ακόμη και αν κολλήσουν τον ιό, όπως αποκαλύπτει μια ανασκόπηση από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Η μελέτη εξέτασε τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα από 15 έρευνες σε όλο τον κόσμο.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι, ενώ κάποιοι που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να κολλήσουν τον ιό, τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης και ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων όπως η κόπωση.

Αλλά και τα μη εμβολιασμένα άτομα που νοσούν με Covid-19 και παρουσιάζουν συμπτώματα μακράς Covid-19, τα πηγαίνουν καλύτερα αν στη συνέχεια εμβολιαστούν.

Μερικές από τις έρευνες στην ανασκόπηση εξέτασαν την επίδραση των εμβολιασμών που έγιναν πριν από τη λοίμωξη και βρήκαν:

-Τα άτομα με Covid-19 που έλαβαν δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer, AstraZeneca ή Moderna ή μία δόση του εμβολίου της Janssen (Johnson & Johnson), είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες από άτομα που έλαβαν μία δόση ή δεν εμβολιάστηκαν καθόλου να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα της Covid-19 που διαρκούν περισσότερο από 28 ημέρες

-Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των περισσότερων συμπτωμάτων της μακράς Covid-19 ήταν υψηλότερη σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (UKHSA), περίπου το 2% του πληθυσμού της χώρας έχει αναφέρει συμπτώματα μακράς Covid-19, όπως κόπωση, δύσπνοια και πόνους στους μύες ή στις αρθρώσεις.

Συμπτώματα όπως αυτά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.

Τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν μακρά Covid-19 ή θα έχουν τα συμπτώματα για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η Δρ Mary Ramsay, Επικεφαλής Ανοσοποίησης στην UKHSA, δήλωσε: «Αυτές οι μελέτες προσθέτουν στα πιθανά οφέλη του πλήρους εμβολιασμού κατά της Covid-19. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από σοβαρά συμπτώματα όταν μολυνθείτε και μπορεί να συμβάλλουν επίσης στη μείωση του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου της νόσου».

«Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα του μακροχρόνιου Covid είναι βραχύβια και υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Αλλά για μερικούς, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να διαταράσσουν την καθημερινότητά τους. Εάν αντιμετωπίζετε ασυνήθιστα συμπτώματα, ιδιαίτερα για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση , θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας», συμπλήρωσε.