Μια γυναίκα διατηρεί σε ύφεση τον ιό HIV για 14 μήνες, μετά από θεραπεία για τη λευχαιμία με μεταμοσχεύσεις ενήλικων βλαστοκυττάρων και αίματος ομφάλιου λώρου. Εάν παραμείνει εκτός θεραπείας χωρίς κανένα ίχνος του HIV, θα είναι το τρίτο άτομο στον κόσμο – και η πρώτη γυναίκα – που θα θεραπευθεί από τον ιό που προκαλεί το AIDS μέσω μεταμόσχευσης.

«Ο ιός που έχει δεν μπορεί να μολύνει τα κύτταρά της», είπε η Δρ Yvonne Bryson, επικεφαλής παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του UCLA, η οποία παρουσίασε τη μελέτη σε ένα συνέδριο για τις μολυσματικές ασθένειες.

Η γυναίκα από τη Νέα Υόρκη διαγνώστηκε με HIV το 2013. Ξεκίνησε τη θεραπεία αμέσως και γρήγορα πέτυχε μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, το οποίο όχι μόνο αποτρέπει τη μετάδοση του HIV σε άλλους, αλλά και δίνει στον ιό λιγότερο χρόνο να εισέλθει στα κύτταρα του φορέα, όπου μπορεί να κρυφτεί.

Αλλά το 2017, η γυναίκα διαγνώστηκε με λευχαιμία. Ως έσχατη λύση για τη θεραπεία της, έλαβε έναν συνδυασμό ενηλίκων βλαστοκυττάρων από αίμα συγγενούς και αίμα ομφάλιου λώρου που ελήφθη από τράπεζα αίματος ομφάλιου λώρου. Αυτό το δείγμα αίματος ομφάλιου λώρου επιλέχθηκε επειδή περιείχε μια γενετική μετάλλαξη που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα ανθεκτικό στον HIV.

Οι δύο προηγούμενες επιτυχημένες θεραπείες για τον HIV, με δέκτες τον Timothy Ray Brown στο Βερολίνο και τον Adam Castillejo στο Λονδίνο, χρησιμοποίησαν επίσης μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων με την ίδια μετάλλαξη, εφάρμοσαν όμως μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. Αυτές οι μεταμοσχεύσεις είναι πιο δύσκολες από τις μεταμοσχεύσεις αίματος ομφάλιου λώρου, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του καρκίνου σε παιδιά.

Σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί χρησιμοποίησαν και τις δύο μεταμοσχεύσεις. «Αυτό επιτρέπει στα ενήλικα κύτταρα να επιταχυνθούν και να μεγαλώσουν μέχρι να αναλάβει δράση το αίμα του ομφάλιου λώρου», είπε η Δρ Bryson. Η γιατρός μοιράστηκε δεδομένα που έδειξαν ότι αμέσως μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία για τον HIV, το ιικό φορτίο της ασθενούς έπεσε σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.

Το ανοσοποιητικό της σύστημα ξαναχτίστηκε με τα νέα, ανθεκτικά στον HIV κύτταρα που προήλθαν από τη μεταμόσχευση. Η μεταμόσχευση πήγε τόσο καλά, που η ασθενής μπόρεσε να φύγει νωρίτερα από το νοσοκομείο. Εκατό ημέρες μετά τη μεταμόσχευση, το ανοσοποιητικό σύστημα εμπλουτισμένο με το αίμα του ομφάλιου λώρου ανέλαβε δράση. Μετά από 27 μήνες, αποφάσισε να σταματήσει κάθε θεραπεία για τον HIV, για να δει αν η μεταμόσχευση είχε αποτέλεσμα.

Αυτή ήταν η πραγματική δοκιμασία. Αλλά παρά το γεγονός ότι η Δρ Bryson και οι συνεργάτες της συνέχισαν να την παρακολουθούν στενά, δεν βρήκαν κανένα σημάδι του ιού: Ήταν αρνητική στον HIV.

«Τα κύτταρά της είναι ανθεκτικά στον HIV τώρα», είπε η Δρ Bryson: «Έχουν περάσει 14 μήνες από τότε. Δεν έχει ανιχνεύσιμο ιό».

Τώρα, η πρόκληση είναι να περάσει η διάθεση της θεραπείας από έναν μεμονωμένο ασθενή σε όλα τα άτομα με HIV.