Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να προσπαθήσουν να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα με κάθε πρόσφορο μέσο – αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα συστηματική άσκηση στο γυμναστήριο.

Αυτό συστήνει το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής (ACSM), το οποίο έχει εκδώσει νέες συστάσεις για την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Την τελευταία δεκαετία, έχει πραγματοποιηθεί «σημαντικός αριθμός» ερευνών σχετικά με την άσκηση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, γράφουν οι ειδικοί σε μια νέα σειρά οδηγιών που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα.

Το ενημερωμένο έγγραφο δίνει έμφαση στη «σωματική δραστηριότητα» και όχι μόνο στην προγραμματισμένη άσκηση και προτρέπει επίσης τα άτομα με διαβήτη να μειώσουν τον χρόνο που περνούν καθισμένοι και χωρίς κίνηση με κάθε τρόπο.

Οι πιο πρόσφατες οδηγίες ισχύουν για σχεδόν οποιονδήποτε με διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των νέων, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Jill A. Kanaley, PhD, σε δελτίο Τύπου.

Η βασική λύση είναι ότι «όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να συμμετέχουν σε τακτική σωματική δραστηριότητα, να μειώσουν τον χρόνο καθιστικής ζωής και να διακόπτουν τις ώρες που περνούν καθιστοί με συχνά διαλείμματα δραστηριότητας», δήλωσε η Δρ Kanaley, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

«Η άσκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν έτσι ώστε να ταιριάζουν στις ικανότητες των περισσότερων ανθρώπων», είπε.

Επίσης, όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και θέλουν επιπλέον να χάσουν βάρος «θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ασκήσεων μέτριας έντασης για 4 έως 5 ημέρες την εβδομάδα», πρόσθεσε.

Πέντε συμβουλές σωματικής δραστηριότητας για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2:

1) Η τακτική αερόβια άσκηση βελτιώνει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μειώνει τις κορυφώσεις του σακχάρου στο αίμα και μειώνει τα συνολικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

2) Η άσκηση υψηλής έντασης με αντίσταση είναι καλύτερη από την άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων ινσουλίνης. Η άσκηση με αντίσταση, όπως η προπόνηση με βάρη και τα push ups, έχει δείξει ότι βελτιώνει τη δύναμη, την οστική πυκνότητα, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, τη μυϊκή μάζα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 10 έως 15%.

3) Δραστηριοποιηθείτε μετά τα γεύματα, π.χ. κάντε μια βόλτα μετά το δείπνο με τον δικό σας ρυθμό.

4) Μειώστε τον χρόνο της καθιστικής ζωής κάνοντας τακτικά διαλείμματα για μικρές «δόσεις» σωματικής δραστηριότητας, που μπορούν να βοηθήσουν στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

5) Για την πρόληψη χαμηλού σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, τα άτομα που χρησιμοποιούν ινσουλίνη ή χάπια που απελευθερώνουν ινσουλίνη θα πρέπει να αυξήσουν την πρόληψη υδατανθράκων.