Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ της Μεγάλης Βρετανίας βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και έγινε μία από τους πιο εξέχοντες ηγέτες που δεν γλίτωσαν τη λοίμωξη, παρά τα ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξής τους.

Το Μπάκιγχαμ έδωσε λίγες λεπτομέρειες για την 95χρονη μονάρχη, η οποία συμπλήρωσε 70 χρόνια στον θρόνο αυτόν το μήνα: «Το παλάτι του Μπάκιγχαμ επιβεβαιώνει ότι η Βασίλισσα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό σήμερα», ανέφερε η λιτή δήλωση της Κυριακής.

«Η Μεγαλειότητά της αντιμετωπίζει ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά αναμένει να συνεχίσει τις ελαφρές υποχρεώσεις στο κάστρο του Ουίνδσορ την ερχόμενη εβδομάδα. Θα συνεχίσει να λαμβάνει ιατρική φροντίδα και θα ακολουθήσει όλες τις κατάλληλες οδηγίες», κατέληγε η δήλωση.

Η βασίλισσα δεν είναι το μόνο άτομο στον κύκλο της που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό: «Έχουν διαγνωστεί ορισμένα κρούσματα στην ομάδα του κάστρου του Ουίνδσορ», ανέφερε πηγή του παλατιού, χωρίς να αποκαλύψει ποιος άλλος βρέθηκε θετικός ή πρόσθετες λεπτομέρειες.

Στις 8 Φεβρουαρίου, η βασίλισσα συναντήθηκε με τον γιο της Πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 10 Φεβρουαρίου και τέθηκε σε απομόνωση, ενώ ακολούθησε και η σύζυγός του Καμίλα στις 14 Φεβρουαρίου. Ο Κάρολος είχε βρεθεί θετικός για πρώτη φορά στον κορωνοϊό τον Μάρτιο του 2020, εν συνεχεία εμβολιάστηκε πλήρως και έλαβε και την ενισχυτική δόση.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Boris Johnson, προσβλήθηκε επίσης από τον κορωνοϊό στις αρχές της πανδημίας και πέρασε τρεις ημέρες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την έκθεση στον κορωνοϊό, η βασίλισσα Ελισάβετ πήγε στο κάστρο του Ουίνδσορ στις αρχές του 2020 μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο. Έζησαν ουσιαστικά σε καραντίνα για περισσότερο από έναν χρόνο. Υπενθυμίζουμε ότι πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε τον Απρίλιο του 2021 σε ηλικία 99 ετών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η βασίλισσα άρχισε να εμφανίζεται ξανά δημόσια αφού ακύρωσε αρκετές δημόσιες υποχρεώσεις το φθινόπωρο κατόπιν εντολής των γιατρών της να ξεκουραστεί. Η αδυναμία της γηραιάς κυρίας εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο που διατρέχει από τον κορωνοϊό.